Eén op vijf woonzorgcentra overweegt opnamestop wegens personeelstekort

Eén op de tien woonzorgcentra neemt nu al geen nieuwe bewoners meer op omdat er een personeelstekort is. Nog eens één op vijf zal binnenkort een opnamestop moeten invoeren.

Waarom is dit belangrijk?

Door de COVID-pandemie, de vergrijzing, strenge personeelsnormen en te weinig aandacht voor de geriatrie in de opleiding is er een waar personeelstekort ontstaan in de sector. Volgens cijfers van de VDAB zijn er nu vijf keer zoveel vacatures als verpleegkundigen. En dat begint voelbaar te worden in veel woonzorgcentra.

De essentie: Eén op vijf woonzorgcentra zal de komende maanden noodgedwongen een opnamestop moeten invoeren, meent Vlozo, de koepel van onafhankelijke woonzorgcentra.

  • De nood aan extra personeel was nog nooit zo hoog, vertelt Johan Staes, directeur van Vlozo, aan De Standaard. Alle woonzorgcentra in het land (222) zouden op dit moment openstaande vacatures hebben.
  • Het vinden van voldoende geschoold en gekwalificeerd zorgpersoneel blijkt een lastige taak. Eén van de oorzaken, zegt Staes, is de opleiding. “Daar is weinig aandacht voor stages in de ouderenzorg, die al in het eerste jaar plaatsvinden. Daarna komen studenten te weinig in contact met geriatrie”, klinkt het in De Morgen.
  • Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro is er niet geluisterd naar de alarmsignalen die woonzorgcentra gaven, waardoor ze zich gedwongen voelen een opnamestop in te voeren. “Veel directies vrezen geen continuïteit van zorg meer te kunnen bieden”, waarschuwt ze in dezelfde krant. Cloet zegt dat “we op een grote crisis” afstevenen.

Verder nog: De druk op de zorgsector tijdens de COVID-pandemie heeft geleid tot een leegloop van het personeelsbestand, zegt Klaartje Theunis van Zorgnet-Icuro tegenover VRT NWS.

  • Een groot deel van het personeel zou de sector hebben verlaten na de coronapandemie. “Onze mensen zaten op hun tandvlees en kozen er dan maar voor om iets anders te doen”, zegt Theunis.
  • Extra interimkrachten zijn geen optie: “We kunnen de dagtarieven van de woonzorgcentra niet meer verhogen. Het is al duur genoeg”, stippelt ze aan.
  • Op dit moment is er slechts één verpleegkundige per vijf vacatures, blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB.
  • Sollicitanten stellen bovendien hoge eisen, omdat zij meer dan genoeg keuze hebben.

Zo lang het personeelstekort niet opgelost geraakt, zullen de problemen blijven aanslepen. “Als we kwalitatieve verzorging willen, zijn we verplicht om te selecteren”, zegt Theunis. “Dan moeten we soms harde keuzes maken.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20