Woeste Chinese spaarders clashen met politie en gangsters: Duizenden rekeningen bevroren

Verschillende plattelandsbanken in de provincie Henan bevroren in april rekeningen van klanten. De woeste Chinezen bestormden een bankkantoor en clashten met de politie.

Zo’n 1.000 Chinezen kwamen zondag in Zhengzhou, hoofdstad van de provincie Henan, betogen voor een kantoor van de People’s Bank of China. Vier plattelandsbanken in de provincie hadden sinds april miljoenen dollars aan activa bevroren op wel duizenden rekeningen. 

De banken, branches van de centrale bank, reageerden maandenlang niet op mails en telefoontjes van spaarders en communiceerden niet in het openbaar over het probleem. Volgens Chinese staatsmedia zou er maar liefst 1,5 miljard euro aan spaargeld bevroren zijn door de banken. Er zouden momenteel drie firma’s onderzocht worden door de overheid.

Betogers die hun geld kwamen terugeisen, werden hardhandig aangepakt in Zhengzhou. Verschillende politieagenten in uniform en in burger vielen de betogers aan en sleepten hen naar busjes. De betogers zelf maakten geregeld video’s op die busjes en verklaarden dat ze niet wisten waar ze heen gebracht werden.

Banden met de maffia

Uiteindelijk werden de betogers met de busjes naar verschillende plaatsen in de stad gebracht. Volgens ooggetuigen werden ze daar gedwongen om een brief te ondertekenen waarin ze zweren om niet meer te gaan protesteren.

Er zijn echter nog heel wat zaken op te merken over de betoging in Henan. Zo kwamen verschillende mannen in gewone witte T-shirts de betogers aframmelen. Sommige Chinese bronnen op sociale media menen dat dit niet enkel politieagenten in burger waren, maar ook leden van de lokale maffia. De betogers zelf beweren op hun spandoeken dat de politie inderdaad samenwerkt met de lokale onderwereld.

Ook tijdens de betogingen in Hongkong van 2019 werden leden van de lokale triades ingezet. Een groep gangsters viel in juli van dat jaar betogers aan die zich verplaatsten via het metronetwerk van de metropool.

Er gingen eigenlijk meer betogers aanwezig zijn voor het protest in Zhengzhou. Verschillende van hen konden echter vanwege de strenge coronamaatregelen in het land niet afzakken naar de stad. Hun QR-codes, om COVID-19 te checken, werden prompt rood, waardoor verplaatsingen onmogelijk werden. De banken werden hierdoor al beschuldigd van het omkopen van autoriteiten om de confrontatie met boze spaarders te voorkomen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20