Omdat ze zou hebben toegestaan dat een vermeende Bulgaarse drugsdealer miljoenen euro’s witwaste, wordt de Zwitserse bank Credit Suisse vandaag door een rechtbank aangeklaagd.
Witwasaffaire Bulgaarse cocaïnebende: door schandalen geplaagd Credit Suisse haalt opnieuw krantenkoppen om verkeerde reden
Waarom is dit belangrijk?
Het is de eerste keer dat een Zwitserse bank in Zwitserland strafrechtelijk wordt vervolgd.Een Bulgaarse worstelaar die zich als cocaïnesmokkelaar professioneel ‘herbronde’: het is de kleurrijke protagonist van het zoveelste schandaal op rij voor Credit Suisse.
Zowel de bank in Zürich als een voormalige klantenrelatiebeheerder staan vandaag terecht op beschuldiging van “het niet voorkomen van witwaspraktijken door klanten die samenwerkten met de worstelaar annex crimineel”, aldus persbureau Bloomberg.
Mogelijke hardere aanpak van Zwitserse banken
Vermeende drugsdealers zouden tussen 2004 en 2008 geld verborgen gehouden en witgewassen hebben in filialen van de bank in Zürich.
In het eerste strafproces tegen een grote bank in Zwitserland eisen de aanklagers een schadevergoeding van ongeveer 42,4 miljoen Zwitserse frank (40 miljoen euro) van Credit Suisse.
De zaak kan op veel belangstelling rekenen in het Alpenland. Het wordt gezien als een testzaak voor een mogelijke hardere aanpak door openbare aanklagers van de Zwitserse banken. Eerder kwam in 2018 een eind aan het fel geroemde Zwitserse bankgeheim.
Cocaïne uit Latijns-Amerika
De aanklacht telt 515 bladzijden en gaat over de relaties die Credit Suisse en haar ex-werknemer onderhielden met de voormalige Bulgaarse worstelaar Evelin Banev en verschillende medewerkers, van wie er twee in staat van beschuldiging zijn gesteld. Een tweede aanklacht in de zaak beschuldigt een voormalig relatiebeheerder bij Julius Baer van het faciliteren van het witwassen van geld. Dat schrijft de zakensite CNBC.
Banev, die in Zwitserland niet wordt aangeklaagd, werd in 2017 in Italië en vervolgens in 2018 in Bulgarije veroordeeld voor drugshandel omdat hij deel uitmaakte van een criminele organisatie die actief was in het verhandelen van tonnen cocaïne uit Latijns-Amerika.
Hij verdween, maar werd in september gearresteerd in Oekraïne. Bulgaarse aanklagers willen zijn uitlevering om hem te aan te klagen voor maffiapraktijken en drugshandel. Dat blijkt uit Interpols rode lijst van gezochte personen.
Smurfing
De voormalige Credit Suisse-werkneemster nam ten minste één Bulgaarse klant die een medewerker van Banev was met zich mee toen ze in 2004 bij Credit Suisse in dienst trad. Dat beweren de aanklagers in de aanklacht.
De klant, die later werd doodgeschoten toen hij in 2005 met zijn vrouw een restaurant verliet in Sofia, plaatste koffers vol bankbiljetten in een kluis bij Credit Suisse, nog volgens de aanklacht.
Zo zou de bende aan smurfing gedaan hebben: hierbij wordt een grote som geld opgesplitst in kleinere bedragen die onder de drempel voor witwaspraktijken blijven. Concreet worden miljoenen euro’s in kleine coupures in kluisjes gedeponeerd en later naar rekeningen overgemaakt.
In de aanklacht staat dat de voormalige klantrelatiemanager, die Credit Suisse in 2010 verliet, de criminele oorsprong van het geld voor de cliënten hielp maskeren door meer dan 146 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 138 miljoen euro) aan transacties uit te voeren, waaronder 43 miljoen frank (ongeveer 41 miljoen euro) in contanten. De ex-Credit Suisse manager zou stortingen van gebruikte bankbiljetten geaccepteerd hebben die regelmatig meer dan 528.000 Zwitserse frank (500.000 euro) per keer bedroegen.
“Standaardpraktijk”
Hoewel Zwitserse particuliere banken onder internationale druk veel strengere antiwitwascontroles, de zogenaamde “know-your-customer”-controles, hebben ingevoerd, verklaarden de verdachten dat dit de standaardpraktijk was op het ogenblik dat de stortingen werden verricht.
“Credit Suisse verwerpt zonder voorbehoud alle beschuldigingen die in deze legacy-zaak tegen haar zijn geuit als ongegrond en is ervan overtuigd dat haar voormalige werknemer onschuldig is”, zei de bank in een verklaring aan persbureau Reuters.
Het proces komt er nu de 166 jaar oude bank de ene tegenslag na de andere heeft te verwerken. Eerst was er een bedrijfsspionageschandaal waarbij hooggeplaatste leidinggevenden betrokken waren. Vervolgens de betrokkenheid van de bank bij de tot ondergang gedoemde financieringsmaatschappij Greensill Capital. Daarbovenop waren er de miljardenverliezen als gevolg van de implosie van een van haar handelsklanten, Archegos. Vorige maand trad voorzitter António Horta-Osório abrupt af, omwille van een coronaschandaal.
(jvdh)