Witte Huis: “Rusland legt de basis voor de annexatie van Oekraïens grondgebied”

Het Witte Huis zei dinsdag dat het over inlichtingen beschikt die erop wijzen dat Rusland stappen onderneemt om delen van Oekraïne in te lijven.

“We beschikken over voldoende inlichtingen en zien heel veel bewijs dat Rusland van plan is om bepaalde gebieden van Oekraïne in te lijven”, zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, dinsdag tegen enkele verslaggevers.

Roebel in Oekraïense gebieden

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten (VS) in 2014 een soortgelijk Russisch draaiboek hebben opgemerkt voordat het Kremlin de Krim annexeerde, een Oekraïens schiereiland aan de Zwarte Zee. “Rusland vestigt onwettige gevolmachtigde vertegenwoordigers in de gebieden van Oekraïne die het controleert. We weten wat hun volgende stappen zijn”, aldus Kirby. “Niemand wordt voor de gek gehouden.”

Volgens de woordvoerder probeert Moskou filialen van Russische banken op te richten in de gebieden die het wilt annexeren om zo van de roebel de standaardmunt te maken. Kirby zei ook dat Russische troepen de controle over zendmasten overnemen om de communicatie te controleren.

Voorts zijn de VS ervan overtuigd dat de Russische Federatie Oekraïense ingezetenen dwingt het Russische staatsburgerschap aan te vragen en Russische paspoorten verstrekt.

Meer dan 145 dagen oorlog

De oorlog in Oekraïne is intussen al meer dan 145 dagen aan de gang. De VS hebben gedurende die periode ongeveer 8 miljard dollar aan veiligheidssteun verstrekt, waarvan ongeveer 2,2 miljard dollar in de afgelopen maand. Volgens Kirby werkt zijn land aan een nieuw militair steunpakket voor Oekraïne.

Europa bekijkt intussen of het de sancties tegen Rusland verder kan verscherpen. Op tafel ligt alvast een verbod op de aankoop van Russisch goud, wat in lijn zou zijn met de sancties die al door de economische grootmachten van de G7 zijn ingevoerd.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20