Rusland leidt internetverkeer in bezet Oekraïne om naar zijn eigen infrastructuur: het beheert en controleert nu de digitale informatiestroom in de regio

Rusland heeft het internetverkeer in de bezette Oekraïense regio Kherson omgeleid via zijn eigen communicatie-infrastructuur. Dat zegt NetBlocks, dat toezicht houdt op de verstoringen van internetdiensten wereldwijd. Doordat Rusland het internet in de regio nu beheert, controleert het ook de informatiestroom. Moskou versterkt zijn greep op de regio verder.

“Op 1 mei, uren na het wegvallen van het internet in Kherson, heeft de regionale internetprovider, Skynet, de toegang gedeeltelijk hersteld. De connectiviteit van het netwerk is echter via het Russische internet herleid, in plaats van via de Oekraïense telecominfrastructuur, en is dus onderworpen aan Russische internetvoorschriften, toezicht en censuur”, aldus NetBlocks.

De omleiding van het internet kwam er na een volledige internetstoring afgelopen zaterdag. De verbinding werd na enkele uren hersteld, maar uit onderzoek van NetBlocks bleek dat al het verkeer nu via Rusland ging.

Doug Madory, directeur van digitaal toezichthouder Kentik, zegt dat Rusland eerder iets soortgelijks deed na het veroveren van de Krim, Donetsk en Luhansk in 2014.

Het Britse ministerie van Defensie zei dat de Russische acties in de regio “waarschijnlijk een indicatie zijn van de Russische intentie om op lange termijn een sterke politieke en economische invloed uit te oefenen in Kherson”.

Doelbewuste actie

De internetstoring in de regio is vermoedelijk het gevolg van een doelbewuste actie. De Oekraïense staatsdienst voor Speciale Communicatie en Informatiebescherming zei dat de verbinding namelijk was verbroken door “lijnbreuken in de glasvezelkabel en door een stroomstoring in de apparatuur van de exploitanten in deze regio’s”.

“Het doel was om de ‘valse propaganda van Rusland’ een onbetwiste bron van informatie te maken”, aldus de staatsdienst. “Het uitschakelen van de Oekraïense communicatie maakt deel uit van de Russische inspanning om tenminste de schijn van een nieuwe ‘quasistaat’ op te wekken in de bezette gebieden, en om de Russen te laten zien dat het Kremlin vooruitgang boekt in de oorlog.”

Eerder in maart was het Oekraïense staatstelecombedrijf Urktelecom slachtoffer van een “krachtige cyberaanval”. Het duurde voor sommige abonnees wel 15 uur voordat ze weer toegang hadden tot de nationale internetdienst, waardoor ze van informatie over de oorlog waren afgesneden.

Digitaal IJzeren Gordijn

De Russische technologie om het internet te controleren wordt steeds geavanceerder, zei de Russische journalist Andrei Soldatov tegen de Washington Post. Acties van de overheid hebben van Rusland een ommuurde digitale staat gemaakt, vergelijkbaar met China en Iran. 

Het internet wordt streng gesurveilleerd en buitenlandse websites en meningen gecensureerd. Het Chinese en westerse internet zijn bijvoorbeeld in de loop der jaren compleet van elkaar gescheiden geraakt, met elk zijn eigen diensten en infrastructuur. Hetzelfde lijkt met Rusland te gebeuren. Een eigen internet stelt het Kremlin in staat om afwijkende meningen en informatie effectief de kop in te drukken.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20