Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja: “Het is gewoon een zielige dictator die de macht verloor en wraak probeert te nemen”

De Wit-Russische Svetlana Tichanovskaja is in haar thuisland officieel in staat van beschuldiging gesteld. Hoewel ze niet zelf aanwezig was, wordt de oppositieleider beschuldigd van hoogverraad en samenzwering om de macht te grijpen.

Waarom is dit belangrijk?

Tichanovskaja werd in 2020 het gezicht van de protesten tegen de verkiezingsuitslag van dat jaar en dictator Loekasjenko. De protesten die uitbraken werden keihard neergeslagen door de veiligheidsdiensten van het land. Verschillende mensenrechtenorganisaties schatten dat momenteel ruim 1.500 politieke gevangen vastzitten in het land.

De essentie: Het proces bij verstek tegen de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is dinsdag in Minsk van start gegaan, aldus het staatspersbureau Belta.

  • "Ik hoorde over het proces via de media, niet via een officieel bericht," zei Tichanovskaja, die aanwezig was bij het World Economic Forum in Davos. Ze voegde eraan toe dat haar het recht werd ontzegd om deel te nemen aan de hoorzitting en om kopieën te ontvangen van de aanklachten tegen haar.
  • "Het is gewoon de wraak
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20