Wit-Russische geheime dienst gebruikt valse Facebookaccounts om migrantencrisis op te stoken

In Wit-Rusland maakten agenten van de KGB, de geheime staatsveiligheid, valse Facebook-accounts aan om valse geruchten te verspreiden over de migrantencrisis aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Dat maakte Meta, het moederbedrijf van Facebook, bekend. De accounts werden ondertussen ook opgespoord en verwijderd door Facebook.

Waarom is dit belangrijk?

In de huidige migrantencrisis aan de Poolse grens is de Europese Unie ervan overtuigd dat de Wit-Russische president Loekasjenko de migranten expres naar zijn land haalt en de grens over stuurt, als drukkingsmiddel tegen de EU. Wit-Rusland zelf zegt dat hier niets van aan is, maar als de KGB zich er mee begint te bemoeien, lijkt dat toch een stuk ongeloofwaardiger.

Aan beide kanten

In totaal werden 41 accounts, vijf Facebookgroepen en vier Instagramaccounts verwijderd van vermeende journalisten en activisten. In totaal waren al 1.400 mensen lid van de groepen, waar kritiek tegen Polen en fake news over de aanpak van de Poolse grensbewaking de ronde deden.

Ook aan Poolse zijde werden 31 Facebookaccounts, vier groepen, twee evenementen en vier Instagramaccounts verwijderd, die specifiek gebruikers in Wit-Rusland en Irak als doelwit hadden. Die zijn echter niet te linken aan de Poolse overheid, terwijl dit aan Wit-Russische zijde wel zo is.

Verschillende accounts, vooral die in handen van KGB-agenten, gebruikten zelfs artificiële intelligentie om foto’s voor het profiel te genereren. Het netwerk richtte zich specifiek op het Midden-Oosten en Europa, en berichtte in het Engels, Pools en Koerdisch.

Afraden

Aan Poolse kant werd vooral voorgedaan als migranten, om zo te berichten over het slechte leven van migranten in Europa of om eigen negatieve ervaringen te delen over de grensoversteek. “Ook werd bericht over het strikte anti-migratiebeleid in Polen en Neonazistische activiteit”, zegt het rapport van Meta over het onderzoek.

Het Poolse netwerk deelde op verschillende platformen nieuws dat migranten moet afraden naar Europa te willen reizen, en vertoonde links naar nieuwsartikels die de aanpak van de Wit-Russische overheid bekritiseerden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20