Irak biedt vluchtelingen die vastzitten in Wit-Rusland repatriëring aan

De Iraakse overheid zal alle Irakese vluchtelingen die vastzitten aan de Poolse grens in Wit-Rusland repatriëren, althans als ze dat zelf willen. Dat heeft de Irakese minister voor Buitenlandse Zaken aangekondigd op televisie. Donderdag 18 november zullen de eerste vluchten georganiseerd worden.

Vrijwillige repatriëring

Op donderdag 18 november zal de Iraakse overheid een vliegtuig naar Minsk sturen om alle Irakese vluchtelingen in Wit-Rusland een vlucht terug naar Bagdad te voorzien. Volgens het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden ze van 571 Irakezen in Wit-Rusland weet hebben die terug willen keren naar hun land van herkomst.

Sinds het begin van november kamperen meer dan duizend, mogelijk meerdere duizenden, migranten aan de Wit-Russische grens met Polen. De afgelopen weken werden geregeld vliegtuigen vol vluchtelingen naar Minsk gebracht, in wat volgens de Europese Unie een bewuste provocatie van president Loekasjenko is. Onder begeleiding van het Wit-Russische leger is namelijk een konvooi van vluchtelingen tot bij de grens met buurland Polen gebracht.

Daar hopen de vluchtelingen over de grens te kunnen steken naar de Europese Unie, maar daar worden ze opgewacht door Poolse militairen en een muur van prikkeldraad. De vluchtelingen zitten nu vast aan de grens, daar moeten ze in erbarmelijke toestanden kamperen bij vriestemperaturen.

Conflict in Europa

Het conflict zorgt voor stevige spanningen tussen de EU en Rusland. President Poetin is een bondgenoot van Wit-Rusland en steunt Loekasjenko’s bewind. Hij liet weten dat de huidige crisis de schuld van de EU zelf is en dat er gepraat moet worden over eventuele versoepelingen van de sancties die de EU op Wit-Rusland heeft ingevoerd.

Ondertussen plant zowel Polen als Litouwen de bouw van een stevige grensmuur op hun grenzen met Wit-Rusland, precies om de forse toename van migranten vanuit Wit-Rusland tegen te gaan. Litouwen zag sinds afgelopen zomer het aantal gevallen van illegale immigratie vanuit Wit-Rusland namelijk sterk toenemen.

De EU plant ondertussen nieuwe sancties tegen Loekasjeno. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas reist maandag naar Bagdad om de migratiecrisis en de repatriëring te bespreken.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20