EU-ministers treffen nieuwe sancties tegen Wit-Rusland

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie vergaderden vandaag over nieuwe maatregelen tegen Wit-Rusland. Die komen er nadat Wit-Rusland de EU ‘aanvalt’, door middel van migranten de grens met EU-landen over te duwen. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen noemde dit eerder al een “hybride-aanval“.

De precieze sancties moeten eerst in een juridisch kader worden gegoten alvorens wordt bekendgemaakt wat ze juist inhouden. Wat wel zeker is, is dat de Unie harder gaat optreden tegen de mensenhandelaars, in deze luchtvaartmaatschappijen en reisagentschappen.

Migranten als dreigmiddel

Wit-Rusland liet migranten vanuit verschillende landen naar de hoofdstad Minsk charteren, met de belofte op een mooi leven in Europa. Bij aankomst werden ze in konvooien naar de grenzen met Polen en Litouwen gebracht, om daar, opgejaagd door het leger, te proberen de grens over te steken. De EU-lidstaten Polen en Litouwen stuurden een massa aan soldaten om de 4.000 migranten tegen te houden. Die kunnen geen kant meer uit: achter hun het Wit-Russische leger, voor hun soldaten en prikkeldraad.

In Polen alleen worden 3000 soldaten ingezet om de migranten tegen te houden het land binnen te komen; Polen kon al 5.100 pogingen om de grens over te steken, opschrijven. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko gebruikt de migranten als pasmunt, om de EU-sancties tegen zijn land te kunnen opheffen. Die zijn er gekomen na de illegitieme verkiezingen vorig jaar, en de daarop volgende repressie van het regime op de bevolking. In plaats van verlichting, worden de straffen alleen maar zwaarder.

“Dit onmenselijke systeem van migranten gebruiken als drukkingsmiddel tegen de Europese Unie… Het is alleen maar erger geworden de laatste dagen”, zo valt te horen bij de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. “We zullen strengere maatregelen nemen tegen mensen die betrokken zijn bij deze mensenhandel, en ook economische sancties lijken onafwendbaar.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland noemt het “absurd” dat het land zelf de migrantencrisis heeft georganiseerd. President Loekasjenko gaf zelfs aan dat de Wit-Russische autoriteiten de migranten proberen te overtuigen om terug te keren, maar niemand wil terug naar zijn of haar land. Over toekomstige Europese sancties was hij duidelijk: er zullen represailles komen. Afwachten wat die gaan inhouden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20