Wit-Russische olympische atlete krijgt asiel in Polen, momenteel wordt ze beschermd in de Poolse ambassade

De Wit-Russische olympische sprintster Kristsina Tsimanovskaja (24) die zondag niet wou terugkeren naar haar land, krijgt asiel in Polen. Tsimanovskaja weigerde gisteren in Tokyo op het vliegtuig te stappen en vroeg de plaatselijke Japanse politie om hulp.

“Ik vraag het IOC om hulp. Ik word onder druk gezet en ze willen mij tegen mijn wil het land uitzetten”, zei Tsimanoeskaja zondag in een videoboodschap.

Het Wit-Russisch Olympisch Comité zei in een verklaring dat de coaches hadden besloten Tsimanovskaja terug te trekken van de Spelen op advies van artsen over haar “emotionele, psychologische toestand”.

Maar volgens de 24-jarige atlete hadden haar teamofficials geprobeerd haar uit Japan te verwijderen omdat ze kritiek had geuit op haar coaches en op de Wit-Russische atletiekfederatie.

Poolse ambassade

Tsimanovskaja zocht zondag laat op de Japanse luchthaven bescherming bij de politie, net voor ze naar haar thuisland zou gedeporteerd worden. De Japanse politie zou hebben voorkomen dat ze daadwerkelijk moest vertrekken naar het land waar dictator Aleksandr Loekasjenko de plak zwaait.

“Ik zal niet terugkeren naar Wit-Rusland”, zei ze aan persagentschap Reuters.

Maandagochtend probeerde de Japanse wetgever Taiga Ishikawa haar te bezoeken in het subdistrict op de luchthaven, maar de politie vertelde hem dat ze daar niet langer was.

De atlete zou zich momenteel in de Poolse ambassade in Tokio bevinden. Daar wordt ze beschermd door Poolse diplomaten en Japanse politie.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken liet via twitter weten dat Tsimanovskaja een humanitair visum krijgt en dat ze “haar sportcarrière in Polen mag voortzetten als zij dat wil”.

De partner van Tsimanoeskaja zou van Wit-Rusland naar de Oekraïnse hoofdstad Kiev zijn gevlucht, meldt AFP. Hij hoopt “in de nabije toekomst” samen met zijn vrouw naar Polen te kunnen.

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité zei op Twitter dat het met Tsimanovskaja had gesproken en dat ze op de luchthaven werd begeleid door een medewerker van Tokyo 2020. “Ze heeft ons verteld dat ze zich veilig voelt”, aldus het IOC.

Het IOC en Tokyo 2020 zouden hun gesprekken met Tsimanovskaja en de autoriteiten voortzetten “om de volgende stappen in de komende dagen te bepalen”.

(lb)

Lees ook:

Meer