Windmolens op zee op lager pitje wegens negatieve prijzen

Energiebedrijf Eneco heeft donderdagmiddag – ondanks dat het volop waaide – een windmolenpark op zee zo goed als volledig moeten stilleggen. Het overaanbod aan elektriciteit afkomstig van kerncentrales, zon en wind zorgde voor negatieve stroomprijzen. ‘Windmolens stilleggen als het waait. Dat is de wereld op zijn kop’, reageert minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen).

Stormweer of niet, Eneco legde donderdag tussen 12:00 en 13:00 uur het offshore-windpark SeaMade bijna volledig stil. De wieken werden uit de wind gedraaid, zodat de capaciteit flink verminderde. Reden was de te lage stroomprijzen, zelfs negatieve prijzen. Op de kortetermijnmarkt – de levering voor de volgende dag – gingen de prijzen naar -50 euro/Mwh. Dat maakt het voor het bedrijf niet rendabel om de turbines volop te laten produceren.

Dat Eneco de windturbines bijna moet stilleggen terwijl het volop waait, is voor Eneco ‘zeer zuur’, aldus woordvoerder Mark Van Hamme. ‘Er is zoveel productie uit kernenergie dat we verplicht worden om af te schakelen’, betreurt het bedrijf. ‘Hernieuwbare energie zou juist voorrang moeten krijgen op het net.’

Te sterke wind

In de voormiddag zorgde te strakke wind er ook al voor dat de windmolens minder elektriciteit leverden. Als het te veel waait, treedt er een veiligheidsmechanisme in gang. In een reactie wijst ook energieminister Van Der Straeten naar de kerncentrales. De windmolens op zee werden stilgelegd ‘omwille van het inflexibele nucleaire overaanbod’, klinkt het.

Het toont volgens de minister meteen ook aan waarom een CRM-systeem – het steunsysteem voor investeerders waar de regering aan werkt en die de uitstap uit kernenergie moet mogelijk maken – noodzakelijk is. Door de geplande grootschalige uitrol van hernieuwbare energie is er nood aan flexibiliteit, met name stuurbare capaciteit. Het gaat daarbij vooral om gascentrales. ‘Het CRM-mechanisme biedt die flexibiliteit: je kan deze capaciteiten af- en aanzetten’, aldus de minister.

Kerncentrales zijn daarentegen niet flexibel en kunnen niet zomaar aan en af worden gezet.

IT-probleem gooit roet in het eten

Het is te eenvoudig om enkel en alleen de kerncentrales te viseren, reageert woordvoerster Anne-Sophie Hugé van Engie. ‘Er is wel degelijk een mogelijkheid om de kerncentrales te moduleren, maar gisteren/woensdag wees niets erop dat dat nodig zou zijn’, vervolgt ze. Als gevolg van een IT-probleem was de exportcapaciteit van België namelijk sterk beperkt, wat de prijzen mee naar beneden heeft geduwd, en dat probleem kon niet worden voorzien, luidt het. Wat de marktprijzen betreft, ‘die worden voornamelijk bepaald op de Europese markt. De Belgische centrales nemen maar 1,5 procent van de productiecapaciteit in op de geïnterconnecteerde markt’, aldus nog Hugé.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20