Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 23 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Windkracht stuwt investeringen in hernieuwbare energie

Logo Business AM
Economie

17/01/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Ook dit jaar worden aanzienlijke investeringen in windenergie verwacht. - Jan Woitas/dpa-Zentralbild/ZB

De wereld heeft vorig jaar 282 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie, een stijging met 1 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan een sterke tweede jaarhelft. Dat blijkt uit een rapport van analist Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

De onderzoekers voegen eraan toe dat de groei vooral is gedragen door investeringen in windkracht. In die sector was er sprake van een stijging met 6 procent tot 138,2 miljard dollar. De wereldwijde investeringen in zonne-energie daalden daarentegen met 3 procent tot 131,1 miljard dollar.

De onderzoekers wijzen er wel op dat de cijfers zijn beïnvloed door de dalende kosten van windturbines en zonnecentrales.

China

China bleef ook vorig jaar nog altijd de grootste investeerder in hernieuwbare energie. Het Chinese budget daalde echter wel met 8 procent tot 83,4 miljard dollar. Dat was het laagste niveau in vijf jaar tijd.

Ook hier vertegenwoordigde windkracht de belangrijkste investering. Er was daarbij sprake van een stijging met 10 procent tot 55 miljard dollar. Zonnekracht daarentegen liet een daling met 33 procent tot 25,7 miljard dollar optekenen.

In de Verenigde Staten, die in de rangschikking op de tweede plaats staan, werd een nieuw recordbedrag van 55,5 miljard dollar opgetekend. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien.

‘Dit record heeft ongetwijfeld te maken met de beslissing van de Amerikaanse regering om haar steun voor de installatie van hernieuwbare energie dit jaar terug te schroeven,’ zeggen de onderzoekers. ‘Om toch nog van voordelen te kunnen genieten, werden vorig jaar een groter aantal projecten opgezet.’

Offshore

De rest van de top tien bestaat uit Japan (16,5 miljard dollar), India (9,3 miljard dollar), Spanje (8,4 miljard dollar), Brazilië (6,5 miljard dollar), Australië (5,6 miljard dollar), Groot-Brittannië (5,3 miljard dollar), Chili (4,9 miljard dollar) en de Verenigde Arabische Emiraten (4,5 miljard dollar).

Het rapport benadrukt verder dat vorig jaar vooral gekenmerkt werd door een opstoot in de installatie van offshore windkracht. Die sector toonde een groei met 19 procent tot 29,9 miljard dollar.

‘We verwachten dat die trend zich ook dit jaar verder zal doorzetten,’ zeggen de onderzoekers. Ze verwijzen onder meer naar grote projecten in de Britse Noordzee en de eerste commerciële windmolenparken voor de oostkust van de Verenigde Staten.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president