Uitbreiding Duitse windenergie dreigt stil te vallen

In Duitsland heeft de productie van windkracht dit jaar een recordniveau bereikt, maar er zijn duidelijk tekenen van een stagnatie. Dat blijkt uit een rapport van het Duitse energieconcern Eon. De sector waarschuwt dat de problemen in de toekomst nog dreigen toe te nemen. Een aantal deelstaten vraagt maatregelen.

Offshore en onshore windturbines hebben in Duitsland dit jaar tot nu toe nagenoeg 108.000 gigawattuur elektriciteit geproduceerd. Dat betekent een stijging met ongeveer 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Dat cijfer komt bovendien nagenoeg overeen met de productie die vorig jaar over twaalf maanden werd opgetekend. Windenergie zou volgens Eon daarmee het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle Duitse gezinnen dekken.

Tropische storm

‘Duitsland beleeft een ongewoon sterk winderig jaar,’ verklaart Eon het record. ‘Intensieve lagedrukgebieden zorgden zowel tijdens de lente als de herfst voor hoger dan gemiddelde windniveaus. Eind november zorgden uitlopers van de tropische storm Sebastien bovendien voor extra voeding.’

De hoge productie aan windenergie heeft ook invloed op de totale hoeveelheid duurzame elektriciteit die Duitsland opwekt. Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar boekte hernieuwbare elektriciteit in Duitsland een productie van 202.000 gigawattuur. Dat is bijna 10 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Nagenoeg de helft van die productie was afkomstig van offshore en onshore windturbines.

Tegelijkertijd blijkt echter dat de uitbreiding van windenergie in Duitsland bijna tot stilstand is gekomen. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar kon Duitsland slechts honderdvijftig nieuwe windturbines in gebruik nemen.

Dat is de zwakste groei in twee decennia. Bovendien was er nauwelijks interesse voor de veilingen die het Bundesnetzagentur voor de bouw van nieuwe windturbineparken heeft opgezet.

Stimuleren

De problemen worden vooral toegeschreven aan lange licentieprocedures, een beperkte aanmelding van potentiële sites en klachten van omwonenden tegen nieuwe projecten. ‘De energiesector en milieugroepen vrezen dat die crisis nog zal verergeren,’ aldus de krant Die Welt.

Vijf deelstaten in het noorden van het land hebben inmiddels een plan ingediend om windenergie opnieuw te stimuleren. Onder meer vragen ze een sterke uitbreiding van offshore windenergie, een maximale aanwending van potentiële sites en een versnelling van de licentieprocedures.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20