Windgigant Vestas terug in de zwarte cijfers: is het ergste al voorbij?

Windgigant Vestas terug in de zwarte cijfers: is het ergste al voorbij?
Henrik Andersen, CEO van Vestas – Jose Sarmento Matos/Bloomberg, Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Na verlies te hebben geleden in het tweede kwartaal, heeft Vestas winst geboekt in het derde kwartaal. Het windenergiebedrijf hoopt nog steeds aan het einde van het jaar winstgevend te zijn. Het ergste zou mogelijk al achter de rug kunnen zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de uitbraak van de coronapandemie klagen de belangrijkste Europese windturbinefabrikanten voortdurend over een zeer ongunstige omgeving. Inflatie, hoge rentetarieven, knelpunten in de toeleveringsketen en administratieve obstakels zouden hen recht op een muur afsturen. Windenergie is een sterk groeiende sector die enorme investeringen vereist, wat niet eenvoudig is met zo'n hoge rentetarieven.

De essentie: Vestas in het groen in het derde kwartaal.

  • Na een weinig bemoedigend tweede kwartaal heeft Vestas zich mooi hersteld in juli, augustus en september.

De cijfers: nog steeds verlieslatend sinds het begin van het jaar, maar de hoop is er.

  • Het Deense bedrijf is terug in de zwarte cijfers na een tweede kwartaal met zorgwekkende verliezen. Het derde kwartaal van 2023 van Vestas is ook veel beter dan dat van 2022.
    • Winst voor rente en belastingen (EBIT): 70 miljoen euro. Tegenover -70 miljoen in Q2 2023 en -127 miljoen in Q3 2022.
    • Operationele marge voor rente en belastingen (EBIT): 1,6%. Tegenover -2% in Q2 2023 en -2,9% in Q3 2022.
    • Omzet: 4,4 miljard euro. Bijna hetzelfde als in Q2 2023, maar veel beter dan de 3,9 miljard in Q3 2022.
  • De leidinggevenden zijn optimistisch. Ondanks een moeilijke lente zou het vierde kwartaal ervoor moeten zorgen dat 2023 positief wordt afgesloten.
    • “Op basis van onze resultaten voor de eerste negen maanden blijven we op schema om winstgevend te worden in 2023 en hebben we onze verwachtingen voor het hele jaar naar beneden bijgesteld”, benadrukte CEO Henrik Andersen.
    • Dit zou een grote opluchting zijn, gezien het feit dat Vestas meer dan 1,5 miljard euro (netto) verlies heeft geleden in 2022. Het was de eerste keer in tien jaar dat het bedrijf in het rood eindigde.
  • Vestas heeft ook lichtjes haar verwachtingen voor de jaaromzet verhoogd, van een range van 14-15,5 naar 14,5-15,5 miljard euro.
  • Na deze aankondigingen steeg het aandeel Vestas woensdag met 10%. Sinds 1 januari staat het echter nog steeds in het rood, op -16%.

Een gunstigere conjunctuur

Verklaringen: waarom het beter gaat.

  • In een verklaring schrijft Andersen deze goede resultaten toe aan “een hogere waarde van geleverde projecten, stabiele volumes en een solide voortdurende prestatie van diensten”. Bovendien is de toeleveringsketen ontspannen.
  • Bij nader inzien van de volledige balans van Vestas merkt de Financial Times op dat de gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal met 5% is gestegen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Een prijs die zelf al hoger was dan die van vorig jaar.
  • Tegelijkertijd is de inflatie eindelijk afgenomen. Beter nog, de kosten van staal en logistiek dalen.
  • Bovendien zijn de bestellingen voor Vestas (4,5 GW) in een jaar tijd verdubbeld.
  • Het is nog te vroeg om victorie te kraaien. Maar als Europees nummer één (en lange tijd wereldwijd, voordat het recentelijk werd ingehaald door het Chinese Goldwind), was Vestas de eerste die de gevolgen van de kostenstijgingen ondervond. En het lijkt erop dat het ook de eerste is die weer opkrabbelt.
  • Samengevat zou het nieuws wat hoop moeten geven aan de hele sector, vooral omdat de EU onlangs een uitgebreid plan heeft onthuld om Europese fabrikanten te ondersteunen.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.