Wilmès houdt regeerverklaring voor bijna lege Kamer

Enkel in aanwezigheid van Kamervoorzitter Patrick Dewael en de fractieleiders van de politieke partijen heeft premier Sophie Wilmès (MR) dinsdagmiddag de regeerverklaring gehouden.

Tijdens de officiële toespraak pleitte Wilmès, net zoals koning Filip maandagavond, voor eenheid, burgerzin en solidariteit. ‘Op dit moment gaan de wereld, Europa en België door een periode zonder precedent. Dat vereist uitzonderlijke maatregelen en daarom moeten we samenwerken.’ Ze herhaalde nog eens dat er 1 miljard euro extra voorzien is om de coronacrisis te bezweren.

Wilmès kondigde ook aan dat ze ‘uiterlijk binnen zes maanden’ terugkeert naar de Kamer om opnieuw het vertrouwen te vragen. ‘De bedoeling moet blijven om op termijn een federale regering te vormen die beschikt over een meerderheid voor een globaal en positief project voor ons land’, stelde ze. Maandag werd Wilmès belast met de opdracht om een volwaardige regering te vormen.

Tien opvolgers

Nu de regering-Wilmès de eed heeft afgelegd bij de koning en formeel het vertrouwen gevraagd heeft, kunnen de opvolgers van de ministers hun intrede maken in het parlement. Concreet starten tien politici hun carrière in de Kamer: zes van MR, twee van Open Vld en twee van CD&V. Zij zullen donderdag al meestemmen. N-VA, Vlaams Belang en PTB-PVDA gaven al aan dat vertrouwen niet te zullen schenken.

Dinsdagnamiddag komt de Nationale Veiligheidsraad nog samen rond het coronavirus. Dat gaf de premier nog mee tijdens de regeerverklaring. De Veiligheidsraad zal ‘snel beslissen over bijkomende maatregelen om de gezondheid van al onze burgers te beschermen’, klonk het.

Meer