Wikipedia beticht Adani ervan de eigen pagina’s met desinformatie te vullen

Wikipedia beweert dat werknemers van het Indiase conglomeraat Adani Groep “bijna zeker” de webpagina van het bedrijf op de gratis internetencyclopedie aanpasten met niet-neutrale PR.

Waarom is dit belangrijk?

Eind januari richtte de gevreesde short-seller Hindenburg Research zijn pijlen op de Adani Groep. Het bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan “de grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis”. Sindsdien verloor de bedrijvengroep al meer dan honderd miljard dollar aan beurswaarde.

In het nieuws: Al sinds lang voor het Hindenburgrapport hebben zo’n veertig accounts samen negen Wikipedia-pagina’s over de Adani familie of de Adani bedrijven gemaakt en gewijzigd om het bedrijf in een beter daglicht te stellen.

  • The Signpost, een maandelijkse nieuwspagina die beheerd wordt op een gelijkaardige wijze als Wikipedia, kwam met het nieuws naar buiten. 
  • Er zouden waarschuwingen over belangenconflicten van de artikels verwijderd zijn op manieren die de traditionele kwaliteitscontrolesystemen van Wikipedia konden omzeilen.
  • Aan de hand van sock puppets – valse accounts die op Wikipedia gebruikt worden om de publieke opinie en zelfs medewerkers van Wikipedia te beïnvloeden – werd het online imago van bedrijven verbonden aan de Adani Groep opgeboend. De ‘Adani-groep’ pagina werd zelfs volledig herschreven.
  • Alle betrokken accounts zijn ondertussen door Wikipedia geblokkeerd.

Insider

  • Al in 2012 werden voor het eerst niet correcte wijzigingen aangetroffen in het artikel over Gautam Adani zelf. De verantwoordelijke gebruikers werden later geblokkeerd.
  • Tussen 2018 en 2020 werd dezelfde pagina achttien keer aangepast door hetzelfde account, soms werden grote delen van het artikel volledig herschreven.
  • The Signpost concludeert dat Adani en zijn werknemers bijna zeker verantwoordelijk zijn voor niet-neutrale aanpassingen op de pagina’s. Ze stellen eveneens dat Hatchens, een toezichthouder van Wikipedia, mogelijks als insider samenwerkte met Adani. Hij zou aanpassingen hebben doorgevoerd in zeven van de negen artikels.
  • Ook nog: Mint bracht een artikel uit waarin gesteld wordt dat Adani plots de eigen definitie van ‘cash en cash equivalenten’ aanpaste. Zo werden ook minder liquide middelen en investeringen op de langere termijn hierin meegerekend, in een poging om het bedrijf meer solvabel te doen lijken.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.