Adani ex, Ambani in: de nieuwe rijkste persoon in Azië

Gautam Adani was tien dagen geleden nog de rijkste persoon van Azië en de op twee na rijkste van de wereld. Sinds de shortseller Hindenburg Research een vernietigend rapport uitbracht over Adani Entreprises keldert de beurswaarde dag na dag met percentages in de dubbele cijfers. Dat verlies zorgt voor verschuivingen op de miljardairsranking.

Waarom is dit belangrijk?

Het zijn volatiele tijden voor de Indiase economie, maar de een zijn dood is de ander zijn brood. Adani geeft de fakkel van rijkste Aziaat door aan landgenoot Mukesh Ambani, goed voor een nettowaarde van 82 miljard dollar.

In het nieuws: Mukesh Ambani doet haasje over met Gautam Adani. Op de Forbes miljardairsranking staan ze nu respectievelijk op de 11de en 22ste plaats.

  • Ambani is voorzitter en algemeen directeur van Reliance Industries Limited. Een conglomeraat die zich toespitst op verschillende sectoren waaronder energie, petrochemicaliën en retail.
  • Toch is Ambani ook geen koorknaap. In 2007 moest Reliance Industries een boete van 115 miljoen dollar betalen voor beursmanipulatie.

De aanloop

  • Het rapport van Hindenburg Research noemde Adani Enterprises de grootste oplichting in de bedrijfsgeschiedenis. Het bedrijf werd onder andere beschuldigd van fraude, witwassen en diefstal van belastinggeld.
  • Adani Enterprises verloor sindsdien 100 miljard dollar aan beurswaarde. In Gautam Adani zijn portefeuille sloeg dit een gat van zo’n 50 miljard dollar.
  • Woensdag moest het bedrijf een geplande, en uitgevoerde, aandelenverkoop via Follow-up Public Offering (FPO) annuleren. Er werd beloofd om de beleggers terug te betalen.

Opvallend

  • De FPO was volledig ingetekend. Het is uitzonderlijk dat investeerders zo veel interesse tonen in een bedrijf die midden in een crisis zit.
  • Forbes bericht nu dat er bewijs is dat twee bedrijven die nauw gelinkt zijn aan Adani ingeschreven waren in de FPO.

(ns)

Meer