Key takeaways
- De wereldwijde wijnverkoop bereikte het laagste punt sinds 1961 met een daling van 3,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.
- De daling werd toegeschreven aan toenemende bezorgdheid over de gezondheid, economische uitdagingen en mogelijke tarieven die door de Amerikaanse regering werden opgelegd.
- Ook de productie daalde met 4,8 procent tot 225,8 miljoen hectoliter, een historisch dieptepunt in meer dan zes decennia.
Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) is de wereldwijde verkoop van wijn in 2024 aanzienlijk gedaald, tot het laagste punt sinds 1961. Deze neerwaartse trend, die tot uiting komt in zowel de consumptie- als de productiecijfers op bijna alle markten, heeft geleid tot bezorgdheid over blijvende veranderingen in de drinkgewoonten. Het rapport van de OIV, dat gebaseerd is op overheidsgegevens, onthulde een daling van 3,3 procent in de verkoop ten opzichte van het voorgaande jaar, wat resulteerde in een totaal van 214,2 miljoen verkochte hectoliters. Dit is het laagste cijfer sinds 1961, toen de verkoop 213,6 miljoen hectoliter bedroeg.
- Ook de productie daalde met 4,8 procent tot 225,8 miljoen hectoliter, een historisch dieptepunt in meer dan zes decennia.
Factoren die bijdragen aan de daling
Consumenten worden nu geconfronteerd met een stijging van de wijnprijzen met ongeveer 30 procent ten opzichte van 2019-2020, terwijl de totale consumptie in deze periode met 12 procent is gedaald. Met name in de Verenigde Staten, ’s werelds grootste wijnmarkt, daalde de consumptie met 5,8 procent tot 33,3 miljoen hectoliter. Experten waarschuwen dat mogelijke tarieven van de Amerikaanse overheid de sector verder zouden kunnen destabiliseren.
De verkoop in China blijft onder het niveau van voor de pandemie. In Europa, goed voor bijna de helft van de wereldwijde wijnverkoop, daalde de consumptie met 2,8 procent. Frankrijk, een belangrijke producent, zag de wijnconsumptie met 3,6 procent dalen. Spanje en Portugal waren uitzonderingen met een lichte stijging in de consumptie.
Weersomstandigheden
De productieproblemen werden nog verergerd door extreme weersomstandigheden, zoals overvloedige regenval in sommige regio’s en droogte in andere. Italië kwam naar voren als de grootste producent ter wereld met 44 miljoen hectoliter, terwijl de productie van Frankrijk met 23 procent daalde tot 36,1 miljoen hectoliter, het laagste niveau sinds 1957. De positie van Italië als grootste wijnexporteur werd versterkt door de groeiende populariteit van mousserende wijnen zoals prosecco. Spanje produceerde 31 miljoen hectoliter, terwijl de wijnproductie in de VS met 17,2 procent daalde tot 21,1 miljoen hectoliter, grotendeels als gevolg van hevige hittegolven.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!