Wie nodigt nu wie uit voor de hoorzittingen in de Kamer?

De disproportionele invloed van bepaalde experten in de crisisaanpak is weinigen in de Wetstraat ontgaan. Daarbij worden onherroepelijk sommigen van die stemmen ook gelinkt aan een bepaalde politieke strekking, of een specifieke maatschappelijke visie. Niets choquerend in een democratie, zou men dan denken, al worden wetenschappers vaak niet graag zo gelabeld of in een hokje geduwd.

 • De komende hoorzittingen in de Kamer doen dat onvermijdelijk toch, maar dan van wel via de andere kant. Want het is interessant om te zien welke partij wie wil uitnodigen als experten, voor het debat over de verplichte vaccinatie. Met andere woorden: wie zien zij als diegenen die hun visie mogelijks formuleren?
 • Een aantal figuren en instituten komen bij haast elke fractie voor:
  • Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek.
  • Het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens.
  • De Federale commissie voor de Rechten van de Patiënt.
  • Twee personen worden ook door meer dan vijf fracties gevraagd: Coronacommissaris Pedro Facon en de motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste.
 • Daarnaast valt op hoeveel mensen de N-VA vraagt: de lijst is wel erg lang, wat meteen aangeeft dat N-VA niet meteen het debat wil afsluiten. Daarbij onder meer Tyl Jonckheer, van de beroepsvereniging van de Kinderartsen, Datawetenschapper Tijl De Bie, epidemioloog Luc Bonneux (de laatste twee waren protagonisten van het Wintermanifest), maar ook viroloog Johan Neyts, grondwetspecialist Stefan Sottiaux, privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert en filosofen Tinneke Beeckman en Johan Braeckman. Geen enkele andere partij wil deze personen in de hoorzittingen. Ook Voka, de Vlaamse werkgeversorganisatie, staat op hun lijst.
 • Ook CD&V heeft een behoorlijk lange lijst ‘eigen’ namen: onder meer biostatisticus Geert Molenberghs en specialist medisch recht Herman Nys staan op hun lijst. Opvallender, net als de groenen willen zij ook Marc Leemans van het ACV horen (de socialisten vragen hun vakbond niet overigens) en Danny Van Assche van Unizo. En ook Unia, het centrum voor gelijke kans, willen zowel CD&V als Groen en Ecolo horen.
 • Bij de groenen valt een lange lijst (vooral Franstalige) experts op die zij als enige willen zien: onder meer expert mensenrechten Vanessa De Greef, expert Marius Gilbert, maar ook GEMS-voorzitter Erika Vlieghe. Daarnaast willen zij de Jeugdraad en de Seniorenraad, en ook Luc Van Gorp van de Christelijke Mutualiteiten zien. Opnieuw: de socialisten nodigen hun mutualiteiten niet uit.
 • Vooruit heeft een korte lijst, waar enkel mensen opstaan die ook andere fracties willen horen. De PS heeft enkel een handjevol virologen, psychologen en Mathias Dewatripont, hun huiseconoom en lid van de GEMS. De socialisten lijken vooral vaart in de hoorzittingen te willen.
 • Open Vld heeft dan weer een paar wereldnamen op de lijst gezet: onder meer Peter Piot, topviroloog, is vreemd genoeg enkel door de Vlaamse liberalen gevraagd, evenals Heidi Larson, een Amerikaanse experte. Vanuit België is er enkel nog klinisch bioloog Isabel Leroux-Roels.
 • Voor PVDA-PTB valt de naam van longarts Wouter Arrazola de Oñate op, de communisten zijn de enigen die hem willen horen.
 • Vlaams Belang sluit het rijtje met een wel heel eigen kransje experts. Zo is er grondwetspecialist Hendrik Vuye, gezondheidseconoom Lieven Annemans, specialist Kerkelijk Recht Rik Torfs, en ook Sam Brokken, een lector in gezondheidswetenschappen die geschorst werd aan de PXL-Hogeschool en geldt als een posterboy voor de antivaxbeweging.
 • Marc Van Ranst werd door niemand gevraagd, zo blijkt uit de voorlopige lijst.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.