Wie in de Indonesische hoofdstad een vaccin weigert riskeert fikse boetes

Sinds vanmorgen werd duidelijk dat vaccinaties verplichten in de woonzorgcentra geen taboe meer is, al geniet sensibilisering nog steeds de voorkeur. In Indonesië krijgt vaccintwijfel geen kans: wie in de hoofdstad Jakarta weigert om zich te laten inenten, riskeert een fikse boete. 

Dat liet de adjunct-gouverneur van de stad aan persagentschap Reuters weten. De boete kan oplopen tot 5 miljoen Rupiah (ongeveer 300 euro). Op sommige plaatsen in het land is dat een klein maandloon. Weigeraars kunnen ook hun uitkering verliezen. 

Vaccinaties tegen COVID-19 zijn er sinds kort verplicht, en de overheid ziet er streng op toe dat de nieuwe regel nageleefd wordt. Sinds het begin van de pandemie zijn er al meer dan 34.000 mensen overleden aan het virus, het land is ongeveer een maand geleden begonnen met zijn vaccinatiecampagne. 

Lugubere sancties

Het land liet zich het afgelopen jaar opmerken door enkele wel zeer bijzondere manieren om de coronaregels te handhaven. Afgelopen zomer werd ook het dragen van een mondmasker een nationale verplichting. In de provincie Oost-Java moesten weigeraars soms grafkuilen graven voor de slachtoffers. De autoriteiten gaven overtreders toen de keus: ofwel een boete betalen, ofwel helpen op het kerkhof. 

De hoofdstad Jakarta liet toen ook van zich spreken. Daar werd toen geëxperimenteerd met een straf waarbij mensen die geen mondmasker droegen enkele minuten in een doodskist moesten liggen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20