Wie in Chinese aandelen belegt, houdt best rekening met deze drie factoren

Veel Chinese aandelen hebben sinds de start van dit jaar terrein verloren. Vraag is of het nu een goed moment is om een deel van je kapitaal te beleggen in Chinese aandelen. Goldman Sachs waarschuwt dat beleggers die dergelijke effecten willen kopen, rekening moeten houden met drie belangrijke factoren.

De Shanghai Stock Exchange Composite Index noteert op dit moment zo’n 16 procent lager dan bij de start van het jaar. Door de lage koersen lonken sommige beleggers naar de Chinese markt. Volgens Christian Mueller-Glissmann, managing director bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, moeten investeerders met een appetijt voor Chinese aandelen rekening houden met drie factoren.

Rol China bij oorlog in Oekraïne

In een interview met CNBC zegt hij dat beleggers in de eerste plaats de rol die China speelt bij de oorlog in Oekraïne niet uit het oog mogen verliezen. Het is soms zeer onduidelijk welke positie het land inneemt ten aanstaande van wat er zich afspeelt in het Oost-Europese land. Het land deinst er bijvoorbeeld niet voor terug om de Russische propaganda verder te verspreiden. Net zoals Rusland ziet China de internationale wereldorde als een westerse machtsorde die geleid wordt door de Verenigde Staten.

Tegelijk roept het land op tot kalmte. Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde vorige week nog voor een “zwaardere prijs voor Europa en de rest van de wereld” indien het conflict verder escaleert. “Onder de huidige omstandigheden moeten alle partijen in de eerste plaats de dialoog en de onderhandelingen steunen om de uitbreiding en de verlenging van de conflicten te voorkomen,” zei hij.

Buitenlandse beursnoteringen

Mueller-Glissmann haalt ook de problemen met de buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven aan. Enkele bedrijven riskeren namelijk hun notering op de Amerikaanse beurs te verliezen. De Amerikaanse beurswaakhond SEC houdt een “delistinglijst” bij van buitenlandse bedrijven die niet tegemoetkomen aan de auditvereisten. Begin april werd bijvoorbeeld Baidu en diens streamingdochter iQIY aan de lijst toegevoegd. China wil niet dat Chinese bedrijven gevoelige gegevens delen met de Verenigde Staten.

Coronacrisis in China

Tot slot is er de heropleving van de coronacrisis in China. Zo gelden er onder meer zeer strenge maatregelen in de miljoenensteden Peking en Shanghai. De afgelopen maanden hebben meerdere bedrijven, waaronder Tesla, tijdelijk de deuren moeten sluiten.

De bedrijfsactiviteiten in Shanghai worden wel met mondjesmaat opnieuw heropgestart. Voorts mogen meer mensen hun huis verlaten. Sinds maandag moeten 2,5 miljoen mensen in de stad zich nog aan de lockdownmaatregelen houden, tegenover 5,3 miljoen inwoners vier dagen geleden, meldt CNBC.

Peking kiest op zijn beurt voor een verstrenging van de maatregelen. De Chinese hoofdstad heeft afgelopen weekend de pretparken gesloten en eten in een restaurant verboden. Dat alles heeft natuurlijk een impact op de economische groei van het land. Dat is dus iets waar de beleggers zeker rekening moeten mee houden.

(fjc)

Meer