Key takeaways
- De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt geconfronteerd met een aanzienlijk begrotingstekort van bijna 600 miljoen dollar.
- De WHO is van plan om haar begroting voor 2026-27 met 21 procent te verlagen, van 5,3 miljard naar 4,2 miljard dollar, en kan banen schrappen en activiteiten terugschroeven.
- Het schrappen van banen zal gevolgen hebben voor alle niveaus binnen de organisatie, met name voor de hogere leidinggevende functies.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt geconfronteerd met een aanzienlijk begrotingstekort en overweegt drastische maatregelen om de financiële problemen aan te pakken. Een interne memo onthult het voorstel van de organisatie om het personeelsbestand in te krimpen en de activiteiten terug te schroeven. Dit meldt Reuters.
Het verwachte begrotingstekort voor het huidige jaar bedraagt bijna 600 miljoen dollar. Om dit tekort te beperken, stelt de WHO voor om de begroting voor 2026-27 met 21 procent in te krimpen, van 5,3 miljard naar 4,2 miljard dollar. Dit besluit komt nadat de uitvoerende raad het voorgestelde budget in februari aanvankelijk had verlaagd naar 4.9 miljard dollar.
De gevolgen voor personeel en werkzaamheden
De memo erkent de moeilijke keuze om zowel het aantal personeelsleden als de omvang van het werk te verminderen. Het schrappen van banen zal gevolgen hebben voor alle niveaus binnen de organisatie, met name voor de hogere leidinggevende functies op het hoofdkantoor in Genève. De WHO is van plan om eind april de laatste hand te leggen aan haar prioriteitsstrategie voor werk en middelen.
Een aanzienlijk deel van het personeel van de WHO – meer dan 25 procent – werkt in Genève. Deze concentratie benadrukt de mogelijke gevolgen voor de Zwitserse stad. De financieringscrisis is verergerd door de verminderde ontwikkelingsuitgaven van de lidstaten, in combinatie met de terugtrekking van de Verenigde Staten als belangrijke financiële contribuant. De VS hebben zich onder de regering van president Donald Trump teruggetrokken uit de WHO, uit onvrede over de manier waarop de organisatie omgaat met wereldwijde gezondheidscrises zoals de COVID-19 pandemie.
Pogingen om de crisis te beperken
De memo onderstreept de urgentie van de situatie en stelt dat de terugtrekking van de VS in combinatie met verminderde ontwikkelingshulp van sommige landen, als gevolg van gestegen defensie-uitgaven, de financiële vooruitzichten van de WHO aanzienlijk heeft verslechterd.
Uit interne documenten blijkt dat de WHO al op 10 maart begonnen is met het prioriteren van haar activiteiten en een limiet van één jaar voor personeelscontracten heeft ingevoerd. Tegelijkertijd is de organisatie actief op zoek naar aanvullende financieringsbronnen door middel van samenwerking met landen, particuliere donoren en filantropische organisaties. De WHO heeft nog geen officieel commentaar gegeven op deze voorgestelde veranderingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!