WHO: ‘Ga voorlopig alleen nog maar naar de tandarts voor noodgevallen’

Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt, stellen we allemaal onze tandartsbezoeken uit tot na de coronacrisis. ‘Tenzij u een infectie heeft of zo erg bloedt dat het niet stopt’, klinkt het.

Als kind werd ons ingeprent dat we elk jaar een afspraak moeten maken bij de tandarts voor een nazicht van ons gebit, maar van de WHO mogen we dat nu even vergeten. ‘Tot er een significante terugval is in het aantal besmettingen’ moeten we al onze tandartsbezoeken uitstellen, zelfs als u eigenlijk al maanden geleden moest geweest zijn.

Tandartsen worden dan ook ongelooflijk blootgesteld aan Covid-19, en virussen in het algemeen. Doordat ze een uur lang boven uw mond hangen en allerlei werken uitvoeren die kleine partikeltjes in het rond doen vliegen, hebben zij een hoger risico om het virus op te lopen. Covid-19 verspreidt zich het makkelijkst via de ogen of de neus.

Videobellen

Uiteraard mag u wel naar de tandarts gaan als u echt een noodgeval hebt. ‘Bij orale infecties, bloedingen die niet meer stoppen en ontzettende pijn die niet op te lossen is met gewone medicatie mag u nog steeds langsgaan’, klinkt het.

Al vraagt de WHO om ook dan in de mate van het mogelijke gebruik te maken van videobellen. Als dat echt niet lukt, raadt de organisatie tandartsen aan om patiënten te screenen op mogelijke symptomen, minstens 1,5 meter van de rest van het personeel te houden en in een goed verluchte ruimte te werken. Dokters moeten ook altijd een mondmasker dragen, iets wat de meeste tandartsen in het verleden sowieso al deden.

Nederlandse consternatie

Het advies van de WHO leidt in Nederland tot de nodige consternatie. De overheid werkte daar namelijk een leidraad uit die tandartspraktijken weer toeliet open te gaan. Dat gebeurt met heel wat voorzorgsmaatregelen en een strikte opvolging. In die omstandigheden kunnen tandartsen, weliswaar aan verminderde capaciteit, ook niet urgente mondzorg blijven aanbieden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20