Key takeaways
- Whatsapp-gebruikers kunnen het slachtoffer worden van – in afbeeldingen – verborgen malware die gevoelige gegevens steelt.
- Het openen van geïnfecteerde afbeeldingsbestanden activeert malware en geeft toegang tot apps en privégegevens.
- Scams zoals deze vereisen waakzaamheid: vermijd het downloaden van afbeeldingen of het klikken op links van onbekende nummers.
Een nieuw en verontrustend soort zwendel is opgedoken op WhatsApp, waarbij gebruikers worden aangevallen via schijnbaar onschuldige afbeeldingen. Deze zwendel maakt gebruik van malware die in deze afbeeldingen verborgen zit en gevoelige informatie zoals bankgegevens, wachtwoorden en zelfs UPI-gegevens kan stelen. In tegenstelling tot traditionele phishing-zwendel waarbij op links moet worden geklikt of persoonlijke gegevens moeten worden verstrekt, hoeft bij deze methode alleen het afbeeldingsbestand te worden gedownload en geopend. De malware is slim verborgen met behulp van steganografie, een techniek waarbij gegevens in digitale bestanden zoals afbeeldingen worden ingesloten.
- Na het openen van de geïnfecteerde afbeelding wordt de malware geactiveerd, waardoor toegang wordt verleend tot apps en privégegevens en in sommige gevallen het apparaat op afstand kan worden bestuurd zonder dat het slachtoffer dit weet.
Preventie
Om uzelf tegen deze zwendelpraktijken te beschermen, moet u waakzaam zijn: download geen afbeeldingen of klik niet op links van onbekende nummers; schakel automatisch downloaden voor media uit in de instellingen van WhatsApp; gebruik apps voor nummerherkenning om onbekende nummers te verifiëren; installeer betrouwbare antivirussoftware en houd uw apparaat up-to-date; rapporteer en blokkeer verdachte nummers onmiddellijk.
- Bewustmaking van vrienden en familie, vooral diegenen die minder technisch onderlegd zijn, is van cruciaal belang om de risico’s van deze oplichterspraktijken te beperken.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!