Weyts werkt aan een aparte teststrategie voor het onderwijs

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Onderwijs, werkt aan een aparte teststrategie voor het onderwijs. Dat heeft hij gezegd in de Zevende Dag.

Na twee weken vakantie openen de scholen opnieuw de deuren. Die heropening baart veel mensen zorgen. Uit een eerder onderzoek van het KU Leuven bleek namelijk dat de kinderen toch vatbaarder zijn voor het coronavirus dan gedacht.

Strenge veiligheidsmaatregelen

Weyts erkende in het programma dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, maar hij benadrukte dat het belangrijk is om de opleidingen te garanderen ‘We doen dat bovendien niet roekeloos, er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Er zijn twee zekerheden: kinderen zijn niet de motor van de epidemie en als we de scholen sluiten is dat nefast voor het welzijn, de leerachterstand en de veiligheid van kinderen’, aldus de minister.

Naar aanleiding van de heropening van de scholen werkt Weyts aan een aparte teststrategie voor het onderwijs. ‘We hebben met de Vlaamse regering vier miljoen sneltests besteld. Wij denken dat we er iets meer dan een miljoen nodig hebben en dat is toegezegd’, zei hij.

Hij hoopt het Rode Kruis te kunnen inschakelen om de tests af te nemen. Op dit moment kan dat enkel gedaan worden door medisch geschoolden. ‘Die sneltests afnemen, is niet zo moeilijk. Ik wil dus aan minister van Volksgezondheid Vandenbroucke vragen dat vrijwilligers van het Rode Kruis die ook mogen afnemen, zo kunnen we het zorgpersoneel ontlasten’, zei Weyts.

Volgens de plannen van de minister wordt er op dag 1 een sneltest afgenomen, gevolgd door een klassieke PCR-test vijf dagen later. ‘Als die allebei negatief zijn, moet er twee dagen later een opheffing van de quarantaine zijn’, verduidelijkte Weyts.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20