Wetenschappers beweren dat ze het vaccin tegen varkenspest hebben ontdekt

Wetenschappers van een onderzoeksgroep in New York beweren dat ze een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest hebben gevonden. Het hardnekkige virus heeft het voorbije jaar wereldwijd miljoenen varkens de nek omgedaan, ook in België.

Een onderzoeksgroep in New York, aan het Plum Island Animal Disease Center, heeft een veelbelovend vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest ontwikkeld. De studie kreeg nog geen peer review, maar de resultaten klinken significant: elk varken dat ze met het vaccin behandelden, vertoonde na 28 dagen geen symptomen van de varkenspest.

Het vaccin bestaat uit een aangepaste versie van het virus, zonder het gen ‘I177L’ dat eerder gelinkt werd aan de varkenspest. Nog nooit waren de resultaten van een prototypevaccin zo veelbelovend.

‘We zijn enthousiast’, zegt Douglas Gladue aan wetenschapswebsite OneZero. ‘We denken dat het mogelijk zal zijn om het vaccin op de markt te brengen.’ Dat kan wel nog verschillende jaren duren.

Belgische varkensboeren in de put

De varkenspest speelt ook de Belgische varkensboeren parten. Door de uitbraak in het zuiden van België, stelde China in september 2018 een embargo in op ons varkensvlees. Hoewel voordien de export naar China maar 2 procent van het totaal van 1,1 miljoen ton per jaar uitmaakte, was de Chinese markt toch belangrijk. De varkensoren, -snuit en -poten zijn namelijk heel populair in China, net delen van het dier waarvoor andere landen hun neus ophalen.

Tijdens de Belgische economische missie in China heeft ons land nog geprobeerd om de Chinese regering het embargo te doen terugschroeven, maar het mocht niet baten.

Ondertussen is de prijs van varkensvlees sterk gestegen. ‘Het is meer dan 20 jaar geleden dat de prijzen dit niveau nog hebben bereikt’, zegt specialist Wouter Wytynck van de Boerenbond aan het persagentschap Belga. Doordat de varkenspopulatie gedecimeerd is – ook in China – daalt het aanbod sterker dan vraag.  Vandaag kost varkensvlees 1,7791 euro per kilogram.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20