Wetenschap biedt mogelijk hoop voor wijnen met rookaroma’s

De opwarming van de aarde levert in veel regio’s ook hogere risico’s op bosbranden op. Het vuur kan niet alleen grote oppervlaktes natuur vernielen, maar de zware rookontwikkeling kan tevens belangrijke schade aanrichten. Dat geldt zeker en vast voor wijngaarden die in de buurt van de branden zijn gelegen. De rook dreigt aan de wijn onder meer een ongewenste smaak te bezorgen. Wetenschappers aan de Oregon State University en Washington State University zeggen echter een ontdekking te hebben gedaan die deze rookgeur mogelijk kan helpen verdrijven.

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer wijngaarden zich in de buurt van bosbranden bevinden, kan de rook op de druiven neerslaan. De rook verandert de chemische karakteristieken van de druiven. Dit effect heeft bij de wijnmakers de jongste jaren tot een toenemende bezorgdheid geleid. Door de klimaatverandering is er immers een groter risico op bosbranden. 

Aanzienlijke schade: Bosbranden kunnen aan de wereldwijde wijnproductie bijzonder zware schade toebrengen.

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer