Eerste raketlancering uit West-Europa mislukt: serieuze klap voor Virgin Orbit

Maandag trachtte Virgin Orbit, een afsplitsing van Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Richard Branson, voor het eerst satellieten te lanceren vanuit Cornwall Airport in het Verenigd Koninkrijk. De poging mislukte.

Waarom is dit belangrijk?

De missie was opvallend, omdat het de eerste lancering uit West-Europa moest worden. De poging was een deel van de strategie van de Britse overheid om een grotere speler te worden op vlak van ruimtevaart. 

De essentie: De lancering van ‘Start Me Up’, de zesde zogenaamde LauncherOne-missie, vernoemd naar de beroemde hit van The Rolling Stones, mislukte gisterenavond iets na 23 uur Belgische tijd.

  • Virgin Orbit gaat tijdens lanceringen op een aparte manier te werk: de raket, die negen satellieten van zeven klanten in een baan rond de aarde moest plaatsen, zat vast aan een Boeiing 747. Eenmaal het vliegtuig zich boven de Atlantische Oceaan bevond, was het de bedoeling dat de raket op eigen houtje verder richting de ruimte zou gaan.
  • Aanvankelijk dacht Virgin Orbit dat dit was gelukt. In een intussen verwijderde tweet zei het bedrijf dat “LauncherOne opnieuw met succes een baan rond de aarde heeft bereikt”. 
  • Een belangrijke voetnoot: hoewel het de eerste lancering vanuit Engeland en West-Europa was, is LauncherOne al vijf maal gelanceerd uit de Mojave Air and Space Port in de Amerikaanse staat Californië. Vier van die vluchten waren geslaagd.

Toch mislukt

Maar: Zo’n half uur nadat het bedrijf aankondigde dat de lading een baan rond de aarde had bereikt, zei het dat er toch iets was misgelopen.

  • “We lijken een anomalie te hebben waardoor we onze baan niet konden bereiken. We evalueren de informatie”, zei Virgin Orbit toen. 
  • Het bedrijf liet niet weten wat het probleem was, in welk stadium van de vlucht het plaatsvond en waarom aanvankelijk werd gedacht dat de lancering wel was gelukt. Wel werd bevestigd dat de Boeing 747 terug veilig kon landen.
  • De negen satellieten aan boord gingen vermoedelijk verloren. De klanten waren zowel particulieren als de Britse overheid.

Slecht moment voor Virgin Orbit

En nu: De gefaalde lancering is slecht nieuws voor Virgin Orbit, dat er maar niet in slaagt zijn ambities waar te maken.

  • Het bedrijf probeerde in 2022 drie lanceringen uit te voeren, maar dat lukte niet. De derde lancering die op de agenda stond, werd uitgesteld naar maandagavond.
  • In november vorig jaar zei Virgin Orbit nog dat het in 2023 het lanceringstempo wil verdubbelen. 
  • Na de gefaalde poging, kelderde het aandeel van Virgin Orbit met zo’n 30 procent in de nabeurshandel, meldt CNBC. Voor de lancering ging het aandeel over de toonbank voor zo’n 1,93 dollar. 

(kg)

Meer