West-Europa gaat in winterslaap

Terwijl ons land besloot om voor de tweede keer dit jaar in gezamenlijk isolement te gaan, kwamen ook Frankrijk, Oostenrijk, Portugal, Griekenland en Duitsland met elk een eigen versie van een lockdown. Een overzicht van een continent in coronapaniek.

Heel wat West-Europese landen hebben de afgelopen week beslist om grote delen van hun economie en samenleving plat te leggen om te voorkomen dat ziekenhuizen overweldigd worden door de Covid-19-pandemie. In totaal zijn al meer dan 215.000 Europeanen ten prooi gevallen aan het virus, en qua besmettingscijfers lijkt de zogenaamde tweede golf hoger te pieken dan de eerste.

Frankrijk

Woensdag legde de Franse president Emmanuel Macron het leven in Frankrijk stil. Macron opteert voor een strenge beperkingen op het sociaal leven, maar benadrukte dat ‘de economie niet volledig mag stilvallen’. Een daling van de welvaart zou volgens hem namelijk meer oversterfte tot gevolg hebben.

Om handelaars te beschermen tegen de ergste impact van ‘le confinement adapté’, zal de Franse regering een limiet zetten op de verkoop van ‘niet-essentiële goederen’, en op het aantal shoppers dat tegelijk binnen mag. Als de verspreiding van het virus vertraagt in de komende weken wordt dan bekeken hoe de handelszaken zo snel mogelijk opnieuw kunnen openen.

Duitsland

Duitsland kondigde ook woensdag aan dat het alle cafés, restaurants en cultuurgebouwen sluit. De regering spreekt er van een ‘gedeeltelijke lockdown’, aangezien thuisbezoek en dergelijke niet verboden is. Ook scholen blijven open. Wel wordt ‘sterk aangeraden’ om het aantal contacten tot een minimum te herleiden en niet te reizen tenzij strikt noodzakelijk.

Merkel stond onder zware druk om strengere maatregelen te nemen, maar tegelijk is er in Duitsland opvallend veel protest van de bevolking tégen coronamaatregelen. Nadat Duitsland opnieuw boven de symbolische grens van 100 doden op één dag ging, sprak Merkel van een ‘dramatische situatie’ en kon een verstrenging niet meer uitblijven.

Engeland

Premier Boris Johnson kondigde zaterdag aan dat Engeland opnieuw op slot gaat. Scholen en universiteiten blijven deze keer wel open, alle niet-essentiële zaken moeten dicht. Wales en Schotland hebben hun eigen regels.

Johnson weerstond wekenlang aan de roep om een lockdown, en heeft hem nu ook beperkt in de tijd. In principe duurt de lockdown een maand, in de hoop om de feestdagen voor de winkeliers nog te kunnen redden.

De Britse regering kondigde tegelijk aan dat het programma voor inkomenssteun ook verlengd wordt tot het einde van deze lockdown.

Italië

Premier Giuseppe Conte stoot op weerstand van burgemeesters en provinciegouverneurs bij het invoeren van plaatselijke lockdowns in de ergst getroffen steden. Verwacht wordt dat hij aankondigt dat reizen tussen verschillende Italiaanse regio’s verboden wordt, en dat winkelcentra moeten sluiten tijdens het weekend.

Spanje

Samen met Italië was Spanje de belangrijkste Europese broeihaard van de epidemie in het voorjaar. Vorige week werden dagelijks meer dan 9.000 nieuwe besmettingen gerapporteerd, wat een record is sinds het testen begon in het voorjaar.

Een nationale lockdown blijft voorlopig echter uit. De 17 Spaanse gewesten voeren gericht plaatselijke maatregelen in. Premier Sanchez riep vorige week de noodtoestand af, waardoor de regio’s meer bevoegdheden kregen om dat te doen.

Portugal

Ook in Portugal wordt lokaal ingegrepen, al heeft de regering aangekondigd dat de beperkingen ingevoerd worden voor meer gebieden, waaronder de hoofdstad Lissabon.

Oostenrijk

Het Duitse buurland gaat vanaf morgen in lockdown, met vergelijkbare regels als zijn grote buur. Restaurants, cafés en cultuurhuizen moeten dicht. Andere niet-essentiële handelszaken mogen voorlopig openblijven.

Griekenland

Het mediterrane land werkt met ‘hoogrisicozones’, en ‘zones onder toezicht’, nadat zaterdag een recordaantal besmettingen werd vastgesteld. Bij hoog risico moeten sporthallen, horecazaken en cultuurgebouwen sluiten. Andere handelszaken, onderwijs en de industrie blijven in principe open in het hele land. De bewegingsvrijheid wordt ook niet beperkt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.