Werner Hoyer (EIB): “Energietransitie moet niet leiden tot kolonialisme 2.0”

Na bijna twaalf jaar dienst zal Werner Hoyer binnenkort zijn functie als voorzitter van de Europese Investeringsbank neerleggen. In afwachting van de bekendmaking van zijn opvolger, gaf hij een toespraak op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Waarom is dit belangrijk?

Om hun groene transitie succesvol te realiseren, maken de Europese landen een moeilijke evenwichtsoefening. Ze moeten voorkomen dat een te haastige transitie ongewenste korte-termijneffecten genereert (zoals prijsstijgingen en stroomuitval). Tegelijkertijd mogen ze niet te afhankelijk worden van andere landen en zich niet in een zwakke positie manoeuvreren. Dit risico bestaat ten opzichte van grote machten zoals China, die hier later mogelijk gebruik van zouden kunnen maken om hen onder druk te zetten. Zoals in het verleden reeds is gebeurd, moeten ze ervoor zorgen dat armere landen niet worden benadeeld.

In het nieuws: Hoyers toespraak bij de VN.

  • Op donderdag sprak de voorzitter van de Europese Investeringsbank de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.
  • Werner Hoyer prees de verdiensten van de groene transitie, maar waarschuwde de Europeanen ervoor om op hun hoede te blijven.

Zeer goede bedoelingen

De details: wat zei hij?

  • Hoyer begon zijn toespraak met clichés. Hij beweerde dat "ambitieuze klimaatactie de belangrijkste motor voor ontwikkeling in de komende jaren
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer