Werkt hydroxychloroquine toch tegen Covid-19? Nieuwe studie toont gunstig effect van omstreden medicijn

Verrassende wending in het debat rond hydroxychloroquine, het middel tegen Covid-19 dat door Amerikaans president Trump aangeprezen werd, maar waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het niet werkt. Een nieuwe Amerikaanse studie stelt vast dat hydroxychloroquine de sterftegraad drastisch vermindert.

De dokters van Henry Ford Health System voerden testen uit op 2.541 gehospitaliseerde patiënten. Daaruit blijkt nu dat degenen die hydroxychloroquine toebediend kregen, veel minder kans hadden om te sterven.

Dr. Marcus Zervos, afdelingshoofd infectieziekten, zegt dat 26 procent van degenen die geen hydroxychloroquine kregen, stierven, vergeleken met 13 procent van degenen die het medicijn wél kregen. ‘Onze resultaten suggereren dat het middel mogelijk een belangrijke rol te spelen heeft in het verminderen van de sterftegraad bij Covid-19.’

Over het effect van hydroxychloroquine, een antimalariamiddel, wordt al maanden gediscussieerd in de medische wereld. Recentelijk leek er consensus te ontstaan dat het middel niet effectief is tegen Covid-19, maar deze nieuwe studie gaat weer tegen die visie in.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20