Voor de werknemers van Amazon die niet minstens drie dagen per week op kantoor zijn, “gaat het waarschijnlijk niet werken”. Dat zei Andy Jassy, CEO van Amazon, in een interne meeting aan zijn personeel.
Nieuw telewerkbeleid Amazon: voor wie niet meer naar kantoor wil, dreigt ontslag

Waarom is dit belangrijk?
Telewerk zat op rozen tijdens de pandemie. Maar nu de bezorgdheden rond COVID gaan liggen, roepen werkgevers hun personeel terug naar kantoor. Sommige werknemers zien thuiswerk echter als een verworven recht.In het nieuws: Wie niet drie dagen per week komt werken, wordt bij Amazon aan de deur gezet.
“De tijd om het oneens te zijn, is voorbij. Nu is het tijd om je te engageren. Als je het er niet mee eens bent en je niet kan inzetten… dan gaat het waarschijnlijk niet goed met je aflopen bij Amazon, want we gaan minstens drie dagen per week terug naar kantoor”, zo liet Andy Jassy weten aan zijn personeel.
- De mededeling, eerst gepubliceerd door Business Insider, sluit aan bij de beleidswijzigingen omtrent thuiswerk van andere techbedrijven. Ook Google, Meta en laatst ook Zoom, ironisch genoeg het bedrijf dat telewerk de wind in de zeilen gaf.
- In februari diende het personeel van Amazon een petitie, ondertekend door 30.000 werknemers, in bij de HR-dienst. Ze vroegen een meer flexibel telewerkbeleid, maar tevergeefs. “Amazons top-down, one-size-fits-all RTO [return-to-office] mandaat ondermijnt de diverse, toegankelijke toekomst waar we deel van willen uitmaken”, zo staat in de petitie.
- In mei riep Amazon het personeel terug naar kantoor voor ten minste drie dagen per week. De reden hiervoor was dat het bevorderlijk zou zijn voor de werkcultuur en het personeel makkelijker kan bijleren en samenwerken wanneer ze samen zijn.
- Sommige personeelsleden bleken niet onder de indruk van het beleid. Die krijgen nu een niet mis te verstane waarschuwing: wie niet naar kantoor komt, werkt hier niet langer.
Weinig vertrouwen
- Het is opvallend hoe het personeelsbeleid bij de grote techbedrijven in het laatste jaar gelijk liep. Onder het eufemisme ‘het jaar van de efficiëntie’ werden tienduizenden werknemers ontslagen bij Google, Meta, Amazon, Twitter, Microsoft… Er zou tijdens de pandemie te veel geïnvesteerd zijn.
- Nu roepen al deze bedrijven het personeel terug naar kantoor. Zelfs online videoconferentieplatform Zoom roept het personeel terug naar kantoor omdat er te weinig vertrouwen heerst tussen werknemers die elkaar niet kennen. De beurswaarde van Zoom steeg 300 procent tijdens de eerste zes maanden van de pandemie, doordat het platform telewerk goed ondersteunde. Maar dat lijkt al een eeuwigheid geleden.
(evb)