‘Werken van op afstand creëert een vorm van ‘sociale afstand’ en dat hebben we niet nodig’

Het coronavirus verplichtte miljoenen kantoorwerkers om hun activiteiten de voorbije maanden van thuis uit verder te zetten. Dat was ook het geval voor Alain Dehaze (57), de Belgische handelsingenieur die in 2015 Patrick De Maeseniere opvolgde als CEO van ’s werelds grootste uitzendbureau Adecco. In een interview met de Wall Street Journal maakt Dehaze voorbehoud bij de vaak geroemde voordelen van telewerk.

‘Werken van op afstand creëert spijtig genoeg ook een vorm van ‘sociale afstand’ en dat hebben we niet nodig’, zegt Dehaze.

De coronacrisis heeft de digitalisering van de samenleving versneld. Kerstmis kwam dit jaar met Pasen, aldus Dehaze, want voor een van zijn e-commerceklanten rekruteerde Adecco recent 16.000 mensen. ‘Alles digitaal. Er kwam geen fysiek contact aan te pas.’

Dehaze ziet positieve aspecten aan telewerk. ‘Er wordt niet gependeld, dus dat bespaart tijd en geld. Maar voor anderen is het een nachtmerrie. Er is de kwaliteit van de breedbandinfrastructuur, van de computers en de scheiding tussen werk en privé.’ Maar het is vooral de fysieke afstand die Dehaze zorgen baart, omdat die de bedrijfscultuur in het gedrang brengt.

‘Wanneer je met collega’s samen bent, wordt er veel gedeeld, worden waarden en zingeving gecultiveerd. Men zit op dezelfde golflengte. Wanneer men voortdurend alleen is, zie ik niet hoe men dat kan ontwikkelen.’

‘Telewerk profiteert van eerder opgebouwd sociaal kapitaal’

Een gelijkaardige opmerking maakte vorige maand ook Paco Ybarra, de baas van de tak investeringsbankieren bij Citigroup. In een interview met de Financial Times zei Ybarra ‘dat banken het meeste uit telewerken kunnen halen dankzij ‘het sociale kapitaal dat eerder was opgebouwd’, toen mensen elkaar nog fysiek konden ontmoetten’.

Hij wees op ‘de voordelen van zaken die op kantoor worden aangeleerd en op persoonlijke relaties die worden opgebouwd wanneer mensen in elkaars gezelschap vertoeven. ‘Maar op een bepaald moment zal dat sociaal kapitaal verdwijnen en dan zullen er problemen ontstaan’, aldus Ybarra.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20