Berichten over de dood van het kantoor zijn sterk overdreven

De Covid-19 crisis luidt het einde van het kantoor in. De stelling is de voorbije weken meer dan eens herhaald. Vooral nu grote bedrijven in Silicon Valley hun personeel blijvend van thuis uit willen laten werken. 

Kantoorwerk kan voortaan in grote mate van thuis uit worden gedaan. Van 10 à 15 procent vóór, tot naar schatting 35 à 40 procent tijdens en na de crisis. Vele bedrijven tonen zich verbaasd over hoe snel kantoorwerkers de transitie naar thuiswerk hebben gemaakt. Er is vaak sprake van een toename, geen afname van de productiviteit.

Maar volgens  Paco Ybarra, de baas van de tak investeringsbankieren bij Citigroup, zullen de voordelen van thuiswerk ‘met de tijd verwateren. Ybarra bevestigt dat ook zijn bank tijdens de pandemie in staat is geweest om grote deals af te ronden. Zoals de fusie tussen Liberty Global en Telefónica bijvoorbeeld. Dat heeft sommige leidinggevenden, waaronder Barclaysbaas Jes Staley, ertoe aangezet om de ondergang van de iconische wolkenkrabbers in de sector te voorspellen.

Maar in een interview met de Financial Times tekent Ybarra voorbehoud aan bij die stelling. Volgens hem hebben banken het meeste uit telewerken kunnen halen dankzij ‘het sociale kapitaal dat eerder was opgebouwd’. Toen mensen elkaar nog fysiek konden ontmoetten.

‘Persoonlijke relaties ontstaan wanneer mensen elkaar ontmoeten’

‘Maar op een bepaald moment zal dat sociaal kapitaal verdwijnen en dan zullen er problemen ontstaan’, zegt Ybarra. Hij wijst op de voordelen van zaken die op kantoor worden aangeleerd en op persoonlijke relaties die worden opgebouwd wanneer mensen in elkaars gezelschap vertoeven.’

Citi gaat zijn personeel in de toekomst zeker een flexibeler manier van werken aanbieden, maar dat betekent niet dat kantoren worden opgezegd. Wel wil de bank investeren in kleinhandelsfilialen en satellietkantoren, eerder dan in zijn hoofdkantoren in Londen en New York. Ook zogenaamde backupkantoren die worden gebezigd in geval van grote bedrijfsstoringen zijn misschien niet langer nodig, wanneer mensen gewoon van thuis kunnen werken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20