Wereldwijde papierschaarste brengt drukkerijen in de problemen

Wereldwijde papierschaarste zorgt voor moeilijkheden bij uitgeverijen. Het is onduidelijk of boeken in het najaar tijdig kunnen gedrukt worden.

Door de coronapandemie is thuisbezorging van consumentenproducten geëxplodeerd en is er een enorme vraag naar kartonnen dozen voor pakketjes van webwinkels en … naar pizzadozen. De boekensector lijkt daar het slachtoffer van te worden.

De productie van karton voor verpakkingen neemt almaar toe, waardoor de vervaardiging van papier onder druk komt te staan. Dirk Salens, CEO van groothandel van papier en karton Igepa Belux zegt aan VRT NWS dat er een “begin van schaarste” heerst.

“Wij moeten heel lang wachten op papier. Vroeger was dat weken, nu is dat maanden”, zegt Salens. Beterschap verwacht hij niet meteen, want “in de herfst stijgt de vraag naar drukwerk”.

“Papiermarkt is compleet uit balans”

Populaire boeken dreigen dit najaar daarom bij momenten volledig uitverkocht te zijn. “Als daar een bestseller bijzit, wordt het moeilijk om snel op de vraag in te spelen”, zegt topman Thom Pelckmans van uitgeverij Pelckmans aan De Standaard.

De kartonsector wint momenteel de concurrentiestrijd volgens de grote Nederlandse drukkerij Wilco. “We moeten achteraan aansluiten, heb ik de indruk”, zei directeur Robert Jan de Rooij bij NOS.

Europese fabrieken voor boekpapier worden zelfs omgebouwd naar fabrieken voor kartonnen dozen. Daardoor moet ook Wilco lang wachten op zijn papier. “De hele papiermarkt is compleet uit balans. Als ik papier wil kopen, duurt zo’n bestelling normaal gesproken een paar weken. Nu moet ik vier maanden wachten”, aldus de Rooij.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20