Grote vertragingen van internationale pakjes bij Bpost

Bpost ondervindt grote vertragingen bij de behandeling van pakjes die van buiten de EU naar België gestuurd worden. Dat komt door de nieuwe btw-regeling voor e-commerce. Vanaf 1 juli zijn pakjes van minder dan 22 euro afkomstig van webshops buiten de EU niet meer vrijgesteld van btw.

Waarom is dit belangrijk?

Tot 1 juli gold een btw-vrijstelling voor pakjes van minder dan 22 euro die worden ingevoerd van buiten de Europese Unie. Door die vrijstelling te schrappen, wil Europa het concurrentievoordeel van verkopers van buiten de EU tegenover lokale verkopers wegwerken.

De btw-regeling geldt voor alle niet-EU-pakjes, maar vooral Bpost lijkt grote moeilijkheden te hebben met de verwerking ervan. De reden daarvoor zou zijn dat het bedrijf een centrale rol speelt. Er zou sprake zijn van wekenlange wachttijden volgens De Tijd.

China

“Er zijn vooral problemen met kleinere webshops, meestal uit China, die nog niet vertrouwd zijn met de nieuwe btw-regel”, zegt Bpost-woordvoerster Veerle Van Mierlo aan De Tijd. “Soms kunnen we de consument via een mailadres info vragen over het pakket, maar soms moeten we iemand per brief aanschrijven. Dan kan het even duren voor er duidelijkheid is.”

 “Het is moeilijk een gemiddelde te kleven op de wachttijden, zeker als we informatie moeten opvragen en het pakje daarna via de douane moet passeren”, vult de Bpost-woordvoerster aan.

“Als we vroeger voor 2 procent van de pakjes info moesten opvragen om de btw correct te berekenen, is dat nu voor bijna 100 procent.”

IOSS

Alles zou vlotter kunnen verlopen indien de bestaande procedures worden toegepast. “We hopen dat steeds meer webshops zich laten registreren bij het Europese IOSS-eenloketsysteem en dat de klanten alerter zullen zijn bij de aankoop”, zegt Van Mierlo. Via het systeem IOSS (Import One-Stop Shop) worden de btw en de invoerkosten verrekend bij de aankoop.

Aankopen van Vlamingen van 16 tot 74 jaar in 2020 van niet-EU-webshops waren goed voor 9 procent van alle onlineaankopen volgens Statistiek Vlaanderen.

Lees ook:

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20