Wereldwijde online trafieken voor tweederde afkomstig van bots

De activiteit van bots – geautomatiseerd verkeer – op het wereldwijde internet heeft een sterke opstoot gekend. Inmiddels zijn deze bots verantwoordelijk voor een grote meerderheid van de online trafieken. Dat blijkt uit een rapport van het bedrijf Barracuda, ontwikkelaar van oplossingen voor online beveiliging, gebaseerd op een analyse van de online trafiekpatronen de eerste zes maanden van dit jaar.

Daarbij wordt ook gewaarschuwd voor de grote activiteit van malafide bots, programma’s met bedrieglijke of frauduleuze intenties.

Noord-Amerika

“Uit het onderzoek blijkt dat bots inmiddels bijna twee derde van het totale internetverkeer vertegenwoordigen”, stipt Barracuda aan. “Bonafide bots, die de online gebruikerservaring kunnen verbeteren, hebben in de wereldwijde online trafieken een aandeel van 25 procent.”

“Daarmee bevinden ze zich in een minderheidssituatie, want bij malafide bots loopt dat aandeel op tot 39 procent.” De onderzoekers wijzen er daarbij op dat e-commerce-platformen en inlogportalen in het algemeen de belangrijkste doelwitten van deze kwaadwillige programma’s zijn.”

De onderzoekers stelden verder vast dat Noord-Amerika verantwoordelijk is voor 67 procent van de malafide bots die door Barracuda werden geïdentificeerd. Een groot deel van die trafiek zou gelinkt moeten worden aan Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure, de twee grote publieke cloudplatformen. 

De twee partijen zouden nagenoeg in die activiteit een even groot aandeel hebben. “De voorkeur van malafide bots voor deze twee platformen moet wellicht gezocht worden bij het feit dat het zowel bij Amazon als Microsoft gemakkelijk is om een gratis account aan te maken”, betoogt Barracuda. “Die account wordt vervolgens gebruikt om een malafide bot te creëren.”

Iets meer dan 22 procent van het malafide botverkeer zou volgens het rapport uit Europa afkomstig zijn. Hier zou echter vooral een link geregistreerd worden met hostingdiensten of residentiële online adressen. Azië volgde op de derde plaats met een score van 7,5 procent.

Normale werkdag

Boosaardige bots blijken bovendien ook de normale werkdag te volgen. “Hierdoor krijgen ze de kans om zich tussen de normale online verkeersstromen te verbergen”,suggereert Barracuda. “Daarmee kunnen ze vermijden op te vallen, waardoor ze ook door beveiligers moeilijker ontdekt kunnen worden.”

“Hoewel sommige bots, zoals crawlers van zoekmachines, een goede impact op de online beleving uitoefent, moet worden vastgesteld dat het merendeel van deze programma’s zich toeleggen op een grootschalige uitvoering van kwaadaardige activiteiten”, zegt Nitzan Miron, verantwoordelijk voor applicatie-beveiliging bij Barracuda.

“Het gaat hier vaak om geavanceerde bots die goed zijn gewapend om de traditionele verdedigingen te omzeilen en op een verdoken manier hun kwaadaardige activiteiten uit te oefenen. Indien deze malafide bots niet worden onderschept, kunnen ze gegevens stelen, de prestaties van websites aantasten en grote schade aanrichten.”

“Het is dan ook van groot belang dat het malafide botverkeer vroegtijdig wordt ontdekt, zodat het kan worden geblokkeerd.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20