Wereldwijde olieraffinage moet voor eerste keer in drie decennia capaciteit inleveren

De wereldwijde olieraffinage heeft het voorbije jaar voor de eerste keer in drie decennia capaciteit moeten inleveren. De opstart van nieuwe productiesites slaagde er niet in een aantal sluitingen te compenseren. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA).

De onderzoekers constateerden dat de wereldwijde raffinagecapaciteit vorig jaar met 730.000 vaten per dag is gedaald. Daarbij ging een capaciteit van bijna 1,6 miljoen vaten per dag verloren door sluitingen of de omschakeling naar een bioraffinage. Daarentegen konden slechts 850.000 vaten per dag kwam nieuwe capaciteit worden gemeld.

Wel wordt opgemerkt dat dit jaar netto een bijkomende capaciteit van 1,2 miljoen vaten wordt verwacht.

Marges

In het rapport wordt anderzijds aangevoerd dat de verminderde capaciteit wel aanleiding heeft gegeven tot verbeterde raffinagemarges, die eind vorig jaar in Singapore en Europa de hoogste waarden in lange tijd lieten optekenen.

“Het voorbije jaar is voor de raffinagesector dan ook op een positieve manier afgesloten”, zeggen de analisten. “Dankzij de toenemende vraag kon tijdens het laatste kwartaal een groter productieniveau worden gemeld, terwijl de marges eveneens op een hoger niveau gehandhaafd konden blijven.”

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd een gemiddelde productie van 79,8 miljoen vaten per dag opgetekend. Dit jaar zal volgens het rapport gerekend kunnen worden op een niveau van 81,2 miljoen vaten per dag.

“De opstart van nieuwe installaties zal de beschikbare capaciteit echter doen oplopen”, wordt er opgemerkt. “Die uitbreiding zou mogelijk de groei van de vraag naar geraffineerde producten kunnen overtreffen, waardoor de marges onder druk zouden kunnen komen.”

China

Onder meer in China wordt dit jaar een sterke toename van de capaciteit, onder meer bij Shenghong Petrochemical en Zhejiang Petroleum & Chemical, verwacht. Nog in de regio Asia-Pacific wordt gewezen naar de heropstart van het raffinagecomplex van Pengerang in Maleisië.

Verder wordt eveneens bijkomende capaciteit verwacht in Nigeria (Dangote), Saoedi-Arabië (Jazan) en Koeweit (Al-Zour). In Iran (Qeshm) zijn begin dit jaar al nieuwe installaties in gebruik genomen.

Daarentegen werden het voorbije jaar sluitingen geregistreerd in Nederland, Frankrijk, Schotland, Portugal, Noorwegen, Australië, Nieuw-Zeeland, de Filippijnen en Zuid-Afrika. Ook de raffinaderij van Gunvor in Antwerpen werd stilgelegd.

Verder werden in Noord-Amerika een aantal installaties voor bioraffinage omgebouwd.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.