Wereldwijde obligatiemarkt ontwricht door lage rentes en ‘junk bonds’

Bedrijven in ontwikkelingslanden hebben dit jaar voor 118 miljard dollar aan hoogrentende obligaties, zogenaamde junk bonds of rommelobligaties, verkocht. Dat is een record, en het ziet er naar uit dat die gevaarlijke trend zich zal voortzetten in 2020.

Het gaat om een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden, volgens data van marktonderzoeksbureau Dealogic.

Gezien de lage rendementen op Amerikaanse staatsobligaties en andere veilige instrumenten – een gevolg van de lage rentevoeten wereldwijd – zijn beleggers op zoek naar alternatieven met een hoger rendement. Het afgelopen jaar vonden ze die in risicovolle obligaties uitgegeven door bedrijven in opkomende markten.

Rommelobligaties worden uitgegeven door bedrijven met een wankele financiële basis, die hun schulden moeilijk terug kunnen betalen. Daardoor krijgen deze leningen een ongunstige beoordeling van de belangrijkste ratingagentschappen ter wereld. Om beleggers te verleiden en om de hoge risico’s te compenseren, zien deze bedrijven zich genoodzaakt om hoge intrestvoeten te geven.

Zeepbel in de obligatiemarkt?

Een blik op de indexen leert ons dat een Aziatische hoogrentende schuldbrief een rendement van gemiddeld 7,6 procent kent. Dat is meer dan twee procentpunten meer dan een Amerikaanse tegenhanger.

In hun zoektocht naar rendement lijken investeerders te vergeten dat rommelobligaties een hoog risico inhouden. Uiteindelijk is een obligatie een lening van een investeerder aan een bedrijf (of aan een overheid in het geval van een staatsobligatie). Met zoveel risicovolle kredieten verkocht, stijgt het risico op een barstende zeepbel in de obligatiemarkt.

Economen waarschuwen dat zo’n zeepbel even gevaarlijk is voor het wereldwijde financiële systeem als de zogenaamde ‘dotcom bubble’ in 1999, of de vastgoedzeepbel in de Verenigde Staten in 2008.

Meer