Wereldwijde groei streamingdiensten vertoont dubbele snelheid

Wereldwijde groei streamingdiensten vertoont dubbele snelheid
Muziekstreams hebben wereldwijd inmiddels ruim 616 miljoen abonnees. – Mairo Cinquetti/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

In het midden van dit jaar telden streamingdiensten wereldwijd 616,2 miljoen abonnees. Dat vertegenwoordigde een stijging met 17,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar toch moet de sector een duidelijke groeivertraging melden. Dat is de conclusie van een rapport van consulent Midia Research.

Waarom is dit belangrijk?

Tegenover hetzelfde tijdstip vorig jaar kende het publiek voor de wereldwijde streamingdiensten volgens de berekeningen eind juni een aangroei met 92,3 miljoen abonnees. Tijdens de twaalf maanden voordien kon echter nog een stijging met 109,5 miljoen gebruikers worden gemeld.

Vertraging is minder groot dan gedacht: “Hoewel de aangroei van de streamingdiensten met een duidelijke vertraging werd geconfronteerd, bleek die inkrimping uiteindelijk minder groot dan door velen werd gevreesd”, merkt Midia Research op.

  • Rekening houdend met de impact van de bredere macro-economische omstandigheden dit jaar, had men volgens Midia mogelijk een grotere terugval kunnen verwachten.
  • Het feit dat de vertraging minder zwaar uitviel dan velen hadden geraamd, moet volgens de analist wellicht aan een sterke evolutie van de Chinese markt worden toegeschreven.
  • Onder meer bleek dat tegen het einde van vorig jaar het Chinese platform Tencent Music Entertainment (TME) zich ten nadele van Amazon Music tot de derde grootste streamingdienst van de wereld had opgewerkt.

Spotify blijft met voorsprong wereldwijd marktleider: Midia merkt op dat er tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 42,1 miljoen netto muziekabonnees bijkwamen. Dat was minder dan de 53,8 miljoen gebruikers die in de eerste zes maanden van vorig jaar werden toegevoegd.

  • Midia zegt dat deze inkrimping wijst op de vertragende wereldeconomie, maar wijst er daarbij ook op dat er vorig jaar wereldwijd meer muziekabonnees bijkwamen dan het jaar daarvoor.
  • Spotify bleef ook midden volgend jaar nog altijd met duidelijke voorsprong het grootste streamingplatform van de wereld.
    • Spotify had op dat ogenblik 187,8 miljoen abonnees, maar het marktaandeel van het bedrijf is opnieuw verder ingekrompen.
    • Het bedrijf had op het einde van het tweede kwartaal van dit jaar nog een wereldwijd marktaandeel van 30,5 procent. Vier jaar voordien bedroeg dat aandeel echter nog 33,2 procent.
    • Die inkrimping moet volgens Midia in grote mate worden gelinkt aan China, waar Spotify immers geen activiteiten heeft.
  • Apple Music stond op de tweede plaats met 84,7 miljoen abonnees. Het marktaandeel van Apple op de wereldwijde streamingmarkt viel daarmee op een jaar tijd met 1,2 procent terug tot 13,8 procent.
  • Tencent volgde op een derde positie met 82,7 miljoen abonnees en een marktaandeel van 13,4 procent. Daarna kwamen Amazon Music (82,2 miljoen) en YouTube Music (55,1 miljoen).

Scharnierpunt aan de horizon: De wereldwijde markt voor muziekstreaming nadert volgens Midia Research een duidelijk scharnierpunt, waarbij de vertraging in de volwassen westerse markten een opvallend contrast toont met een meer dynamische groei in andere regio’s.

  • “De wereldwijde economische recessie en de verdere evolutie naar een wereldwijd mature streamingmarkt, zal wellicht volgend jaar tot enige vertraging van de groei leiden, ook al geeft de sector verder blijk van een veerkrachtig karakter”, voorspelt Mark Mulligan, topman van Midia, in een commentaar op de cijfers.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.