Wereldwijde communicatie momenteel door 4 miljard smartphones ondersteund

Wereldwijd zijn er momenteel bijna 4 miljard smartphones operationeel. Dit betekent dat de helft van de wereldbevolking over een dergelijk apparaat beschikt. Dat blijkt uit een studie van consulent Strategy Analytics. De onderzoekers wijzen erop dat het toestel er 27 jaar over heeft gedaan om deze mijlpaal te bereiken.

De ontwikkeling van de eerste smartphone wordt toegeschreven aan Frank Canova, een ingenieur van het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM).

Compact apparaat

Canova kwam in het begin van de jaren negentig van de voorbije eeuw tot de conclusie dat de mobiele telefoon technisch tot meer in staat was dan zijn bezitter toe te laten gesprekken te voeren en tekstberichten te versturen.

Omdat de technologie steeds meer compact werd, konden steeds meer functies aan het apparaat worden toevertrouwd. Die uitbreiding van capaciteit transformeerde de mobiele telefoon in een smartphone.

Het concept van Canova werd in 1994 commercieel op de markt gelanceerd. Dat eerste jaar werden er 30.000 toestellen verkocht”, verduidelijkt Yiwen Wu, analist bij Strategy Analytics. “Het zou achttien jaar duren vooraleer één miljard gebruikers konden worden geteld.”

“Nog eens negen jaar later blijken er 3,95 miljard apparaten operationeel. Aangezien er momenteel op de aarde ongeveer 7,90 miljard mensen leven, heeft de smartphone een wereldwijde penetratie van 50 procent bereikt.”

Essentieel werkinstrument

“De eerste smartphone in de wereld was de IBM Simon, die in de Verenigde Staten werd gelanceerd”, betogen de onderzoekers. “Nadien zouden zich echter ook andere partijen op de markt manifesteren.”

“Tijdens de tweede helft van de jaren negentig maakten onder meer de Nokia 9110 Communicator en de Ericsson R380 in Europa hun debuut. Een andere mijlpaal volgde veertien jaar geleden, toen de iPhone van Apple op de markt verscheen. Eén jaar later lanceerde ook Google zijn besturingssysteem Android.”

“Inmiddels beschikt al de helft van de mensheid over een smartphone”, voeren de onderzoekers nog aan. “Daarmee is het apparaat de meest succesvolle computer uit de geschiedenis. Consumenten en werknemers beseffen dat het bijzonder nuttig kan zijn om op elk ogenblik toegang tot een geconnecteerde computer te kunnen hebben. Smartphones zijn een essentieel dagelijks werkinstrument geworden.”

Gewaarschuwd wordt dat de adoptie van de smartphone de volgende jaren met een vertraging zal moeten afrekenen. Tegen eind dit decennium zou de grens van vijf miljard apparaten worden bereikt. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20