5G-model maakt van Apple opnieuw grootste smartphoneverkoper ter wereld

De verkoop van de iPhone 12 heeft Apple na vier jaar opnieuw naar de top van de voedselketen gelanceerd. Volgens onderzoeksbureau Gartner heeft de Amerikaanse techgigant in het laatste kwartaal 80 miljoen mobiele toestellen verkocht, waardoor het bedrijf zijn plaats als de grootste smartphoneverkoper ter wereld opnieuw opeist. 

Hoewel de sector in zijn geheel er vorig jaar op achteruit is gegaan, heeft Apple met de eerste 5G-variant van de iPhone, de eerste plaats overgenomen van de Zuid-Koreaanse concurrent Samsung.

De jaarlijkse wereldwijde verkoop van smartphones daalde in 2020 met 12,5 procent, maar in het vierde kwartaal ‘slechts’ met 5,4 procent. Van de vijf grootste smartphonemakers boekten alleen Apple en het Chinese Xiaomi vorig jaar een omzetgroei.

Neergang van Huawei

Huawei, dat vorige zomer nog de grootste smartphoneverkoper ter wereld was, zag zijn verkoop van mobiele telefoons met 41 procent kelderen. De toeleveringsketen van het Chinese bedrijf werd danig verstoord door Amerikaanse handelsaanvallen. Concurrent in eigen land Xiaomi profiteerde van de neergang en zag zijn verkoop opgekrikt. De algemene omzetdaling in de sector is volgens het onderzoeksbureau te wijten aan een dalend consumentenvertrouwen veroorzaakt door Covid-19.

Nog volgens het rapport heeft de 5G-functie van de iPhone 12 ervoor gezorgd dat Applegebruikers wel en masse hun telefoons gingen upgraden. Daardoor steeg de verkoop van Apple met 15 procent tegenover een kwartaal eerder. 

Over het hele jaar bekeken behoudt Samsung nog steeds de eerste plaats, maar in het vierde kwartaal staat de iPhonemaker afgetekend eerste. 

Het tumultueuze jaar 2020 zorgde dus voor een stoelendans in de rangschikking van de belangrijkste smartphonemerken. In het vierde kwartaal van 2019 was Samsung de leider, gevolgd door Apple, Huawei, Xiaomi en OPPO. Aan het einde van 2020 viel Huawei naar de 5de plaats terug en schoof Apple naar de eerste plaats, gevolgd door Samsung, Xiaomi en OPPO. 

‘Het momentum van Apple’s 5G iPhone-verkopen zou zich moeten doorzetten naar 2021, terwijl hele markt zich geleidelijk aan zou moeten herstellen’, zei een analist bij Gartner. (ddw)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20