Wereldwijde autosector heeft dit jaar ruim 20 procent meer nikkel nodig

De wereldwijde vraag naar nikkel voor gebruik in batterijen zal dit jaar met meer dan een vijfde toenemen. Dat is het gevolg van de stijgende vraag naar elektrische voertuigen die wereldwijd kan worden opgemerkt. Dat staat in een rapport van het bedrijf Sumitomo Metal Mining, de grootste verwerker van het metaal in Japan.

Sumitomo Metal levert de kathodematerialen voor de lithium-ionbatterijen van het Japanse bedrijf Panasonic die in de elektrische wagens van de Amerikaanse autobouwer Tesla worden gebruikt.

Duurzame mobiliteit

Het bedrijf verwacht dat aan klanten wereldwijd dit jaar ruim 410.000 ton nikkel zal moeten worden geleverd. Vorig jaar werd een volume van bijna 330.000 ton afgenomen. Nikkel wordt vooral gebruikt bij de productie van roestvrij staal, maar vormt ook een essentieel ingrediënt van de lithium-ionbatterijen waarmee elektrische voertuigen worden aangedreven.

“In het kader van de transitie naar een duurzame mobiliteit zal de vraag naar elektrische aandrijving de volgende jaren sterk toenemen”, wordt in het rapport opgemerkt. “Hierdoor zal ook de behoefte aan lithium in de wereldwijde autosector een grote stijging vertonen.”

“De vraag naar nikkel voor het gebruik in elektrische voertuigen groeit veel sneller dan we een jaar geleden hadden verwacht”, merkt Yusuke Niwa, directeur grondstoffen bij Sumitomo Metal, op. “Hogere nikkelprijzen zouden echter de vraag op lange termijn kunnen uithollen.”

“De confrontatie met een duurdere grondstof zal de ontwikkelaars van batterijen immers aanzetten op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen, waarbij minder nikkel hoeft te worden gebruikt. Tevens zal getracht worden om batterijen te ontwikkelen waarvoor geen nikkel meer nodig is.”

Indonesië

Sumitomo Metal voorspelde verder dat het tekort op de wereldwijde nikkelmarkt dit jaar tot 68.000 ton zal inkrimpen. Vorig jaar was er sprake van een gebrek aan 135.000 ton. “De verbetering van de situatie is te danken aan de productie van ruw nikkelerts in Indonesië, waar voor volgend jaar een productie van meer dan 1 miljoen ton in het vooruitzicht wordt gesteld”, luidt het.

Wanneer naar de behoefte aan nikkel van alle sectoren wordt gekeken, zal er volgens Sumitomo Metal dit jaar een vraag van ruim 2,99 miljoen ton worden verwacht. Dat betekent een stijging met 8,4 procent tegenover vorig jaar.

Het wereldwijde aanbod van de producenten zal volgens het Japanse bedrijf tegelijkertijd met 11,4 procent toenemen tot 2,93 miljoen ton.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto