Wereldwijde 5G-netwerk groeit met 150 procent per jaar

Tegen midden dit decennium zal mobiele communicatie van de vijfde generatie (5G) wereldwijd ongeveer anderhalf miljard gebruikers tellen. Vorig jaar werden in totaal slechts vijf miljoen 5G-connecties opgetekend. De sector zal de volgende periode dan ook een gemiddelde groei met 150 procent per jaar kennen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Juniper Research.

De adoptie van de technologie zal volgens de onderzoekers de snelste groei kennen in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Juniper verwacht dat deze twee landen eind dit jaar 75 procent van alle 5G-verbindingen in de wereld zullen tellen.

Prijsstrategieën

De groei het voorbije jaar was volgens Juniper vooral te danken aan agressieve prijsstrategieën. ‘De operatoren boden daarbij goedkope formules aan om klanten snel naar 5G-netwerken te laten migreren,’ stippen de onderzoekers aan. ‘Dat zal er echter toe leiden dat de operatoren meer tijd zullen nodig hebben om hun zware investeringen in de technologie terug te verdienen.’

‘In andere regio’s, zoals Europa, hebben de aanbieders van 5G-diensten in eerste instantie gezorgd voldoende inkomsten uit hun activiteiten te kunnen genereren. Deze operatoren moeten er echter voor zorgen dat de geleverde diensten die hogere tarieven ook kunnen blijven verantwoorden.’

Zelfrijdende auto

De onderzoekers wijzen er nog op dat de volgende jaren steeds meer apparaten op de markt zullen verschijnen die met 5G-technologie compatibel zijn.

Onder meer denkt Juniper daarbij aan zelfrijdende auto’s, smart cities, digital health en andere toepassingen van het internet-of-things. Dat zal volgens hen een bijkomende steun betekenen voor de snellere adoptie van de technologie. 

‘Operatoren moeten garanderen 5G-services te leveren die voldoende bandbreedte kunnen voorzien en snelheden aanbieden die aan de verwachtingen van de consument voldoen en de snelheden van de huidige internet-diensten evenaren of overtreffen,’ betoogt onderzoeksleider Andrew Knighton.

‘Anders dreigen zij een belangrijke inkomstenstroom aan zich voorbij te zien gaan.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20