Veiligheidsdiensten pleiten voor strengere beveiliging 5G-netwerk

De veiligheidsdiensten zijn bezorgd over de beveiliging van het toekomstige 5G-netwerk in België. Uit een antwoord van minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) blijkt dat ze om strengere maatregelen vragen.

Overal ter wereld maken landen werk van 5G-technologie. Eén van de aanbieders van technologie is het gecontesteerde Huawei, dat in Duitsland mag meewerken aan de uitbouw van het netwerk. In de Verenigde Staten staan de Chinezen echter op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage.

De Amerikanen schreeuwen al een tijdje moord en brand over het feit dat Huawei 5G-technologie wil leveren in Europa. In oktober waarschuwde de Europese Unie wel dat het netwerk een toegangspoort kan zijn voor cyberaanvallen. Concreet werd het rapport niet, maar impliciet nam de Europese Unie bedrijven als Huawei en ZTE in het vizier.

‘Niet-betrouwbare leveranciers beperken’

Bevoegd minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) antwoordt nu dat de militaire veiligheidsdienst ADIV en Staatsveiligheid vragende partij zijn om het gebruik van 5G-onderdelen van niet-betrouwbare leveranciers te beperken.

‘Wij willen waterdichte garanties voor een veilig 5G-netwerk.’

Michael Freilich, Kamerlid voor N-VA

Alleen ontbreekt er in België een wetgevend kader voor zo’n beperking. N-VA-Kamerlid Michael Freilich, die de parlementaire vraag stelde, wil daarom stappen ondernemen. ‘Dit is een duidelijke wake-upcall die vraagt om dringende actie. Daarom zullen wij werken aan een wetgevend kader dat toelaat de aanbevelingen te implementeren. Wij willen waterdichte garanties voor een veilig 5G-netwerk’, zegt hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20