Wereldwijd 5G-netwerk groeit met één miljoen aansluitingen per dag

Eind dit jaar zal het wereldwijde 5G-netwerk meer dan 580 miljoen gebruikers tellen. Dat blijkt uit een rapport van het telecomconcern Ericsson, waar gewag wordt gemaakt van een groei met één miljoen aansluitingen per dag. De onderzoekers voorspellen dat 5G-netwerken over vijf jaar 3,5 miljard consumenten zullen tellen.

China blijft daarbij de belangrijkste groeimarkt en zou over vijf jaar 1,17 miljard 5G-consumenten herbergen.

Betaalbaarheid

“De groei wordt gedreven door de vroege Chinese investeringen in de technologie en de beschikbaarheid en betaalbaarheid van commerciële apparaten”, voeren de onderzoekers aan. “Momenteel zijn er al meer dan 300 verschillende modellen smartphones met 5G-capaciteit op de markt gebracht of aangekondigd.”

“Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kende het aantal abonnees met een 5G-compatibel toestel een stijging met 70 miljoen exemplaren. Over vijf jaar zullen 5G-verbindingen in de wereldwijde mobiele telefonie een aandeel van 60 procent hebben.”

“Gestuwd door de Chinese groei zal Noordoost-Azië over vijf jaar het grootste aantal 5G-verbindingen – 1,4 miljard aansluitingen – herbergen. Noord-Amerika zal met een score van 84 procent echter de hoogste penetratiegraad hebben, gevolgd door de regio van de Gulf Cooperation Council met (73 procent).

Ericsson voert aan dat de groei de volgende jaren in aanzienlijke mate gelinkt zal kunnen worden aan de wereldwijde coronapandemie. “De uitbraak van de crisis heeft bij de consument geleid tot een vraag naar een betere dekking binnenshuis”, betogen de onderzoekers.

“Die trend zal zich ook de volgende periode verder doorzetten.” Uit het onderzoek bleek onder meer dat in Zuid-Korea minstens de helft van de ondervraagde consumenten ontevreden was over zijn actuele 5G-dekking binnenshuis. In Taiwan en Australië werden daarbij scores van respectievelijk 40 procent en 24 procent opgetekend.

Video en gaming

Tevens werd vastgesteld dat een toegang tot 5G-snelheden ook tot een verandering in het consumentengedrag leidde. Er bleek immers dat 20 procent van de abonnees die een upgrade naar het 5G-netwerk hadden uitgevoerd, thuis en op andere locaties minder op wifi beroep pleegden te doen.

In Singapore bleek 18 procent van de consumenten na een overstap op 5G-verbindingen minder vaak van wifi gebruik te maken. Bovendien werd opgetekend dat 40 procent van de 5G-gebruikers in de stadstaat op zijn smartphone video’s in high definition te streamen, terwijl respectievelijk 14 procent en 19 procent het gebruik van augmented reality en online games had opgevoerd.

Vastgesteld werd dat 5G-abonnees drie uur meer per week besteedden aan het streamen van video’s in high definition en een uur meer per week aan online games en augmented reality dan collega’s die met 4G-smartphones werkten. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20