In Brussel gaf premier Alexander De Croo (Open Vld) de aftrap voor zijn top over kernenergie. Heel wat landen tekenden present.
- Een perfect plaatje, met het Atomium op de achtergrond voor de groepsfoto, dat leverde de “Nuclear Energy Summit” vanmorgen al op. Met uiteraard een breed glimlachende gastheer Alexander De Croo (Open Vld), die als co-voorzitter van de top mag optreden en kernenergie helemaal in het zonnetje wil zetten. Hij had het over “een sterk politiek signaal”, dat zoveel landen en hun leiders waren afgezakt naar Brussel.
- Doken onder meer op: de Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen prominent op de eerste rij, maar ook de regeringsleiders van Armenië, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië en Zweden. Maar ook een pak andere landen tekenen present, met minder hooggeplaatste leiders aan het hoofd van hun delegatie. De Fransen en Amerikanen sturen het meeste volk.
- Dat laatste is niet helemaal verwonderlijk: de Amerikaanse kernindustrie loopt voorop in de levensduur van hun centrales steeds maar verlengen. Gemiddeld zijn kerncentrales daar veel ouder en houdt men ze langer open. Voor hen lijkt het ondenkbaar om zelfs al Doel 1 en 2 en Tihange 1 te sluiten. De Nederlanders volgen overigens die strategie: in Borsele, de enige Nederlandse kerncentrale, is de infrastructuur ouder dan die van Doel 1, maar gaat men toch gewoon verder.
- En er is meer. Ook de SMR-reactoren, kleine kernreactoren, worden volop uitgetekend en ontwikkeld door de Amerikanen. België gaat de facto zijn 100 miljoen euro overheidsgeld voor ontwikkeling op dat vlak dus vooral aan Amerikaanse industrie geven.
- Naast De Croo is er de directeur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap Rafael Mariano Grossi, die de boel leidt. Ook daar geen gebrek aan ronkende taal: “Deze historische top bouwt voort op het momentum van de Klimaattop COP28 in Dubai, waar de wereld het er eindelijk over eens werd dat er geïnvesteerd moet worden in kernenergie om de klimaatdoelstellingen te halen. Nu is het tijd voor actie.”
- Op die klimaattop kwamen de pro-nucleaire landen bijeen om de kernenergie “te verdriedubbelen tegen 2025”. Daar gaat België alvast niet toe bijdragen: hier sluiten net 5 van de 7 grote reactoren definitief. Enkel Doel 4 en Tihange 3 werden verlengd, en ook maar voor 10 jaar. Al hoopt De Croo op zeker 20 jaar.
- Tegelijk blijft het zo een wat bizarre oefening voor De Croo: zijn regering worstelde enorm met kernenergie, en sloot toch een pak centrales. En zijn minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) kwam wel afzakken naar de ‘Nuclear Summit’, maar gaat evengoed naar een tegen-event, “Why Nuclear Energy won’t save the climate” van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en het CAN (Climate Action Network). Die zijn heel kritisch voor kernenergie, Van der Straeten is er keynote speaker.