Wereldhandel daalde in juni naar ‘laagste niveau’ ooit geregistreerd

Het volume van de wereldhandel stond in het tweede kwartaal op het laagste niveau sinds de metingen begonnen in 2007. Dat maakte de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gisteren bekend in Genève. 

De handelsbarometer van de WTO, een index die het volume van de wereldwijde handelsstromen van goederen aangeeft, staat momenteel op 84,5. Dat is ver onder de 100, wat de referentiewaarde is die groei op lange termijn aanduidt. 

Volgens de WTO werden er in het tweede kwartaal 18,6 procent minder koopwaar verhandeld dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. 

De organisatie zegt dat ‘alle indicatoren ver onder de normale trends zitten’. Velen zitten zelfs op een nooit gezien dieptepunt. De handel in auto-onderdelen (71,8) en de luchtvracht (76,5) zijn er sinds 2007 nog nooit zo slecht aan toe geweest. 

Ook de containerscheepvaart (86,9) blijft zwaar onder druk staan. Het volume van exportorders (88,4) is dan weer licht gestegen, een voorzichtig teken van herstel. 

De handel in elektronische onderdelen (92,8) en landbouwproducten (92,5) hebben gezien de omstandigheden goed stand gehouden.

De handelsbarometer is een instrument om te anticiperen op nakende economische trends. Dat de wijzer nu diep in het rood staat wijst erop dat het herstel moeilijk zal worden. Een V-vormig herstel, een korte maar diepe recessie gevolgd door een scherp herstel, is waar alle overheden op hopen. Met deze cijfers lijkt dat echter steeds minder waarschijnlijk. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20