De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een account aangemaakt op het videoplatform TikTok om desinformatie over het coronavirus covid-19 de kop in te drukken. Op websites en via memes wordt veel foute info verspreid, klinkt het.
De WHO werkt al samen met Facebook, Twitter en Instagram om correcte informatie te verspreiden en zit nu dus ook op TikTok. Het platform, waar mensen korte video’s met muziek op de achtergrond kunnen posten, is de beste manier om jongeren te bereiken. Met 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers is het een van de populairste sociale netwerken bij de jeugd.
‘We zitten op TikTok om jou betrouwbaar en actueel gezondheidsadvies te geven’, staat in de beschrijving van het account. De eerste post was een logische: Hoe bescherm je jezelf tegen covid-19?
In die video geeft Benedetta Allegranzi, het hoofd preventie en controle van de WHO, tips om covid-19 zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Het advies is niet verrassend: was je handen, bescherm je mond als je hoest, vermijd dragers van het virus en deel reisinformatie met je dokter.
Virale video
Er gaat heel wat desinformatie rond op het internet. Zo was er een virale video van twee tieners in beschermende kledij die in de metro een energiedrank op de grond morsten en deden alsof het virus in de drank zat. Ook een hele hoop politiediensten verspreidden de boodschap dat covid-19 gelinkt was aan de gevaarlijke drug meth, zodat mensen de illegale drug naar het politiekantoor zouden komen brengen.
Daarnaast zijn er ook heel veel mensen die doen alsof ze covid-19 hebben om aandacht te trekken.
Maskers
In een tweede video vertelt de organisatie over het gebruik van gezichtsmaskers. Dat is een controversieel onderwerp, want het is niet helemaal duidelijk hoe goed zo’n masker u beschermt. De Amerikaanse vicepresident Mike Pence riep de bevolking zaterdag ook op om geen maskers meer te kopen omdat zwakkere mensen en dokters ze nodig hebben.
‘Wie geen koorts, hoest of loopneus heeft, moet geen masker dragen’, zegt de WHO in de video. ‘Alleen dokters en mensen met die symptomen komen daarvoor in aanmerking.’
Pandemie
Later dit weekend liet de WHO weten dat covid-19 stilaan een pandemie wordt. Dat is een verspreiding op wereldwijde schaal. Bij een epidemie komt de ziekte enkel voor in een bepaald gebied.
De organisatie waarschuwde wel dat we feiten nog steeds moeten onderscheiden van angstzaaierij. De reactie op de beurzen en in de internationale economie is erger dan tijdens de bankencrisis van 2008.