Wereldeconomie boekte minder directe buitenlandse investeringen

De directe buitenlandse investeringen bereikten vorig jaar een niveau van 1.390 miljard dollar. Dat betekende een daling met 20 miljard dollar tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad).

De onderzoekers merken daarbij op dat de instroom van directe buitenlandse investeringen in ontwikkelde economieën een terugval met 6 procent lieten optekenen. In de ontwikkelingslanden boekten deze investeringen een status-quo. Dit jaar verwacht de Unctad opnieuw een lichte toename van de wereldwijde directe buitenlandse investeringen.

Europese Unie

Uit het rapport blijkt nog dat de Verenigde Staten vorig jaar met een instroom van 251 miljard dollar de grootste bestemming van directe buitenlandse investeringen waren.

Op de tweede plaats stond China met een bedrag van 140 miljard dollar, gevolgd door Singapore (110 miljard dollar), Brazilië (75 miljard dollar), Groot-Brittannië (61 miljard dollar), Hongkong (55 miljard dollar), Frankrijk (52 miljard dollar), India (49 miljard dollar), Canada (47 miljard dollar) en Duitsland (40 miljard dollar).

In de ontwikkelde economieën viel de totale instroom met 6 procent terug tot 643 miljard dollar. Dat is de helft van het piekbedrag dat dertien jaar geleden werd gemeld. Hier was er vooral druk door moeilijke omstandigheden in de Europese Unie, die een inkrimping met 15 procent tot 305 miljard dollar registreerde.

Hongkong

De instroom in de ontwikkelingslanden bleef ongewijzigd op een niveau van 695 miljard dollar. ‘Deze landen absorberen inmiddels meer dan de helft van de wereldwijde directe buitenlandse investeringen,’ zeggen de onderzoekers.

‘De sterkste groei bleek in Latijns-Amerika en de Caraïben (16 procent). Afrika registreerde daarentegen een bescheiden toename met 3 procent, maar Azië toonde een achteruitgang met 6 procent. Dat was onder meer te wijten aan Hongkong, waar de investeringen met 48 procent achteruit gingen.’

Het rapport wijst er nog op dat de investeringen in Rusland meer dan verdubbelden tot 33 miljard dollar. Ook Brazilië zag door de start van een privatiseringsprogramma een toename van 26 procent.

Duitsland liet een groei met 232 procent optekenen omdat vele multinationale ondernemingen hun leningen aan buitenlandse partners opvoerden. De onzekerheid rond de brexit leidde anderzijds in Groot-Brittannië tot een daling met 6 procent.

‘Dit jaar mag, onder invloed van een verder bescheiden groei van de wereldeconomie, een licht herstel worden verwacht,’ zegt het rapport nog.

‘Er zijn signalen dat internationale handelsconflicten zouden kunnen worden opgelost. Anderzijds blijven er aanzienlijke geopolitieke risico’s en gevaren voor een toename van een protectionistisch beleid.’

Meer